EWS Northstar: Rude en Courdurier onklopbaar

Sport
27 August 2019 — Jan Geys

Voor de zevende manche van de Enduro World Series trok het hele circus afgelopen weekend naar het Amerikaanse Northstar. Daar wachtte de deelnemers een zware wedstrijd met tonnen stof en … stenen. Zelden stenen gezien van zo’n kaliber als hier in Northstar. In die omstandigheden zouden enkel de sterksten overleven.

Na de eerste dag staken er twee renners bovenuit, niet toevallig ook de twee waarvan geweten is dat ze fysisch sterk zijn: Richie Rude en Sam Hill. Met een licht voordeel voor de Amerikaan die amper één seconde voorsprong telt op zijn Australische rivaal. Rude zou op de tweede dag al snel verder uitlopen door ook de Queen Stage, een special van 6 kilometer, op zijn naam te schrijven.

Maar Sam Hill laat zich niet kennen en is op zijn beurt de snelste in de vierde special. De Australiër neemt meteen ook de leiding over met 47 honderdsten van een seconde! Een verschil dat in de vijfde special nog wat kleiner wordt en met amper 13 honderdsten van een seconde verschil gaan Hill en Rude de laatste special in. Wie daarin het snelst is, wint dus ongetwijfeld ook de wedstrijd.

En het is Richie Rude die uiteindelijk het laken naar zich toetrekt door de zesde special te winnen met een verschil van 94 honderdsten van een seconde. Net voldoende dus om de eindzege binnen te rijven. Het verschil tussen hem en Sam Hill: 81 honderdsten van een seconde, en dat na een wedstrijd van 26 minuten.

Mitch Ropelato zorgde voor de verrassing van de dag, hij werd derde op 20 seconden van het duo Rude/Hill.

Martin Maes maakte in Northstar zijn comeback na een schorsing van 90 dagen, maar hij miste duidelijk nog wedstrijdritme. De Belg reed wisselende tijden, gaande van een tweede tijd in de eerste special tot een 14de tijd in de laatste special. Goed voor een vierde plaats in de einduitslag.

Jesse Melamed maakte de top vijf compleet.

De leider in de tussenstand, Florian Nicolai, werd in Northstar slechts 13de en ziet Sam Hill met nog één wedstrijd te gaan naderen tot op 60 punten. Ed Masters, die voor Northstar nog tweede stond in de tussenstand, blesseerde zich net voor de wedstrijd en het ziet ernaar uit dat de Nieuw-Zeelander een streep mag trekken door de rest van het seizoen.

Bij de vrouwen is er nog steeds niemand opgestaan die in staat is om Isabeau Courdurier te onttronen. De Française haalde het met een voorsprong van bijna 20 seconden en is nu al zeker van de eindzege in de EWS 2019.

De Israëlische Noga Korem eindigde als tweede.

Andréane Lanthier-Nadeau mocht als derde mee op het podium, waardoor we exact hetzelfde podium kregen als twee weken geleden in Whistler.

De top vijf bij de vrouwen werd vervolledigd door Ines Thoma en Katy Winton.

De finale van de EWS vindt dit jaar plaats in het Zwitserse Zermatt, aan de voet van de Matterhorn. Afspraak daarvoor over vier weken.

Uitslag Enduro World Series Whistler 2019: www.enduroworldseries.com