EWS Olargues: Richie Rude is back, Cécile Ravanel trouw op post

Sport
15 May 2018 — Jan Geys

Na een bleek 2017 waarin Richie Rude op zijn honger bleef zitten, heeft de Amerikaan eindelijk opnieuw de weg gevonden naar het hoogste schavotje. In het Franse Olargues wist hij de derde manche van de Enduro World Series 2018 naar zijn hand te zetten. Bij de vrouwen is het nog maar eens Cécile Ravanel die van begin tot einde domineerde.

Het was geleden van Whistler 2016 dat de Amerikaan Richie Rude nog eens een wedstrijd van de EWS wist te winnen. Rude ging in Olargues zeer sterk van start met drie zeges op rij op de openingsdag.

Op zondag vocht hij dan een stevig robbertje uit met de Fransman Adrien Dailly. Het verschil tussen beiden bedroeg voor de laatste special amper een seconde, maar Dailly moest in die laatste special het hoofd buigen voor de Amerikaan.

Hetzelfde verhaal bij Martin Maes en Florian Nicolaï, die onderling in een strijd verwikkeld waren voor de derde plaats. Ook bij hen bedroeg het verschil voor de laatste special slechts één seconde (in het voordeel van Nicolaï). Die laatste special was echter ook de langste van het hele weekend, de besten deden er bijna tien minuten over, en Martin Maes slaagde erin om alsnog de derde plaats af te snoepen van de Fransman Nicolaï.

Sam Hill voelde zich minder in zijn sas op de rotsachtige ondergrond van het massief van Caroux en de Australiër nam dan ook geen enkel risico. “Liever slechts enkele punten maar recht blijven,” moet hij gedacht hebben. Met zijn zesde plaats doet hij een heel goede zaak in de tussenstand.

Sam Hill telt na Olargues 230 punten voorsprong op de Zweed Robin Wallner die slechts negende werd. Damien Oton staat derde en moet 240 punten goedmaken op de Australiër.

Het is ongelooflijk hoe Cécile Ravanel de Enduro World Series bij de vrouwen blijft domineren. Van de acht specials liet ze er maar eentje aan haar concurrentes, al de rest stak ze zelf op zak. De impact van die gemiste ritzege was dan ook nog niet eens om over naar huis te schrijven, want het ging om de kortste special van het weekend. Amper 1’11” had Rae Morrison nodig voor die special.

Ondanks een lelijke val op training wist Isabeau Courdurier toch nog als tweede te eindigen, net voor Ines Thomas. De Belgische Alexandra Marchal werd mooi vijftiende. De Nederlandse Anneke Beerten gaf er in de zevende special de brui aan.

Uitslag EWS Olargues 2018:

Download (PDF, 311KB)