Exclusief | De Sram Eagle eTap vertoont zich in Stellenbosch in het openbaar!

Techniek
8 March 2018 — Jan Geys

De Sram Eagle eTap was de voorbije weken al op enkele wazige foto’s te zien op de sociale media en nu toont hij zich op de fiets van Nino Schurter eindelijk open en bloot aan de ganse wereld! Onze fotografen hadden zich tijdens de trainingen voor de eerste world cup MTB in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch dan ook verschanst in het struikgewas waar ze de Scott Spark van de wereldkampioen wisten te verrassen!

Toen we onze test van de Sram XX1 Eagle uitvoerden, nu iets meer dan een jaar geleden, maakten we in ons achterhoofd de bedenking dat een eTap-versie (het draadloze elektronische schakelsysteem van Sram dat op de weg al gebruikt werd) niet zou misstaan op een mountainbike. En nu lijkt het eindelijk zover! Op de sociale media doken de voorbije weken al enkele wazige foto’s op (onder meer op de Instagram-account van Nino Schurter, die deze even snel weer verwijderde) maar nu kregen we alles zeer goed in beeld tijdens de trainingen van de wereldbeker MTB in Stellenbosch.

We zien duidelijk dat er geen kabel meer loopt naar de achterderailleur en dat er achteraan een kleine batterij zit. De kooi lijkt op die van een klassieke XX1 Eagle-derailleur, maar het lichaam van de derailleur is wel volumineuzer op deze versie van de Sram Eagle eTap. En passant zien we trouwens ook dat de Scott Spark van Nino Schurter een custom kleur heeft gekregen.

De derailleur is nog beter zichtbaar op de foto die genomen werd door de Tsjechische fotograaf Michal Cerveny, die hem publiceerde op zijn Instagram-account. Nadat Sram eerder al de voorderailleur schrapte en de aandrijving heel wat eenvoudiger heeft gemaakt, lijkt het wel of het merk nu klaar is om de kabels overboord te gooien. Wat het gebruiksgemak betreft, zijn we daar niet rouwig om.

De shifter is niet goed zichtbaar op onze foto’s, maar deze lijkt vrij groot, wat logisch is, want ook daar zit een batterij in. Het lijkt er ook op dat de Sram Eagle eTap geen gebruikmaakt van een klassieke shifter (in tegenstelling tot Shimano dat voor zijn Di2-systeem shifters gebruikt die zeer sterk lijken op de klassieke mechanische shifters). Bij gebrek aan betere foto’s (Sram en het Scott-team schermen de fiets nog goed af tijdens de trainingen), zien we op onderstaande video duidelijk hoe Nino Schurter schakelt terwijl hij de omloop in Stellenbosch verkent.

Op dit moment is er nog niets geweten over wanneer we de Sram eTap in de winkels mogen verwachten, want ook al heeft Sram ons bevestigd dat men wel degelijk werkt aan een eTap-versie voor hun Eagle-technologie, toch is het merk nog zeer voorzichtig om zich uit te spreken over een officiële relaesedatum. Sram kan zich met zo’n product ook geen misstap veroorloven, het is dan ook logisch dat het merk zijn tijd neemt om alles op punt te zetten. Maar wanneer iemand als Nino Schurter het risico wil nemen om deze aandrijving te gebruiken tijdens de eerste world cup MTB van 2018 (het is wel degelijk zijn wedstrijdfiets op de foto’s), dan vermoeden we dat de eTap voor de MTB in een vergevorderd stadium zit!

Uiteraard houden we jullie op de hoogte van zodra we meer info hebben!