Ferreira en Fumagalli nieuwe Europese kampioenen XCM

Sport
7 July 2019 — Jan Geys

De Portugees Tiago Ferreira en de Italiaanse Mara Fumagalli kroonden zich in het Noorse Kvam tot de nieuwe Europese kampioenen MTB Marathon. Voor Ferreira was het zijn tweede Europese titel, voor Fumagalli de eerste. 

Voor velen werd dit Europees kampioenschap een schok voor het lichaam, tussen het warme Centraal-Europa en het koele Noorse Kvam (een uurtje ten noorden van Lillehammer) lag dan ook een groot temperatuurverschil. Daar hadden de organisatoren van de Furusjøen Rundt een parkoers uitgestippeld van 70 kilometer voor de vrouwen en 90 kilometer voor de mannen.

Het technische zwaartepunt van de wedstrijd lag in de eerste wedstrijdhelft, terwijl de tweede helft meer uit brede gravelwegen bestond. Bij de mannen was het Hans Becking die zijn favorietenrol niet uit de weg ging en het tempo bepaalde in het begin van de wedstrijd. Becking had enorm toegeleefd naar dit EK, maar halverwege de wedstrijd keerden zijn kansen door maagproblemen. In plaats van mee te strijden voor de medailles, werd het doorbijten en op karakter de finish halen.

De winst ging naar diens ploegmakker bij DMT, Tiago Ferreira. Voor de Portugees was dit zijn tweede Europese titel nadat hij in 2017 ook al eens de beste was in het Slovaakse Svit. In een lange sprint was hij de betere van de Italiaan Samuele Porro, die net als in 2018 tevreden moest zijn met het zilver. De Est Peeter Pruus eindigde enkele seconden later als derde. Ook de plaatsen 4 tot 6 waren met Daniele Mensi, Fabian Rabensteiner en Juri Ragnoli voor Italië.

Hans Becking was ondanks zijn maagproblemen de beste vertegenwoordiger van de Benelux, hij werd 9de op bijna 8 minuten van de winnaar. Frans Claes werd 19de op 11’17” van Ferreira.

Wel Italiaanse winst bij de vrouwen, waar Mara Fumagalli de Sloveense Blaza Pintaric en de Zweedse Jennie Stenerhag met klein verschil achter zich wist te houden. Met Veerle Cleiren en Helena Plasschaert stonden er twee Belgische rensters aan de start, zij werden respectievelijk 21ste en 30ste.

Uitslag Europees kampioenschap MTB Marathon 2019 Kvam mannen:

Download (PDF, 265KB)

Uitslag Europees kampioenschap MTB Marathon 2019 Kvam vrouwen:

Download (PDF, 259KB)

Foto’s copyright Dario Belingheri / Bettiniphoto.net