Finish Line Sealant: een preventieve lekbescherming die niet uitdroogt!

Door Jan Geys -

  • Techniek

Finish Line Sealant: een preventieve lekbescherming die niet uitdroogt!

We gebruiken het woord niet graag, maar het heeft er alle schijn van dat de Finish Line Tubeless Sealant een revolutionair product is. De preventieve lekbescherming bevat geen latex maar is gebaseerd op Kevlar® vezels. En als we Finish Line mogen geloven, dan zou de levensduur van dit product even lang zijn als die van jouw band.

Finish Line werkte voor eerdere producten al samen met de Amerikaanse multinational DuPont en ook dit keer kon het merk rekenen op deze samenwerking. Finish Line maakt gebruik van Kevlar® vezels die door DuPont ontwikkeld werden voor industriële en defensietoepassingen. Deze technologie kreeg de naam FiberLink-technologie mee. Wanneer er om welke reden dan ook lucht ontsnapt, ‘duiken’ de vezels in het lek waar ze zich met elkaar mengen en een hermetische afdichting vormen. De FiberLink-technologie zorgt ervoor dat de plug tijdens het rijden steeds beter afdicht en steeds sterker wordt.

Omdat de vloeistof waarin de vezels baden geen rol speelt in het afdichtingsproces (in tegenstelling tot bij een klassieke latex) en enkel dient om de vezels door de band te laten vloeien tot op het moment dat er een lek is, kon Finish Line een vloeistof gebruiken die slechts zeer langzaam droogt. Zo langzaam zelfs dat het merk er niet voor terugdeinst om te verklaren dat de levensduur even lang kan zijn als de levensduur van je band!

Het nieuwe product bevat dus geen latex of ammoniak en zou makkelijk afwasbaar zijn met water en niet giftig zijn. En met deze sealant is het ook geen probleem meer om de band op te pompen met een CO2-patroon, iets wat met latex niet ging omdat de latex de neiging had om in een gel te veranderen en daardoor zijn werking te verliezen. De aanbevolen hoeveelheid bedraagt 120 ml per band (29″), wat gelijkaardig is aan de producten die we momenteel kennen.

Over de prijs is nog niets geweten. Verder zijn we vooral benieuwd om deze Finish Line Tubeless Sealant zelf een keertje te kunnen uittesten om te ontdekken of het product echt zo revolutionair is als het etiket doet uitschijnen.

Meer info op www.finishlineusa.com/products/specialty-products/sealant

DoorJan Geys