Florian Vogel en zijn ploegmaats staan op straat!

Door Jan Geys -

  • Sport

Florian Vogel en zijn ploegmaats staan op straat!

Het nieuws komt als een donderslag bij heldere hemel voor Florian Vogel en zijn ploegmaats, want ondanks een mondeling akkoord heeft het Duitse Focus alsnog beslist om de stekker uit het team te trekken. Dit komt natuurlijk zeer hard aan voor de renners, zeker zo vlak voor het nieuwe seizoen. Dit is wat we momenteel weten over deze affaire.

“Ik viel compleet uit de lucht toen ik de mail las die ik gisterenmiddag had ontvangen. Het onderwerp van de mail is koudweg ‘Focus’ en bij het openen van de mail ontdek ik dat het management ons meedeelt dat ze het nieuws hadden ontvangen dat Focus het contract met het team dan toch niet zal vernieuwen (het contract waarvan ik dacht dat het reeds in de herfst van 2016 getekend was toen ik zelf voor de seizoenen 2017 en 2018 tekende bij het team). Mijn ploegmaats en ikzelf hebben dan ook nog een contract voor 2018!”

“I am officially Fully Fucked now!”

“Ik weet dat er afgelopen herfst al geschillen waren in verband met het budget. Maar er was een oplossing gevonden en ik was er zelf getuige van toen het team de verzekering kreeg dat de samenwerking tot in 2020 zou kunnen verlengd worden. Op juridisch niveau is er in principe niets verkeerds gebeurd, maar de vraag is of het moreel te verantwoorden valt dat men eind januari alsnog terugkomt op een belofte om een langdurige verbintenis aan te gaan. En dat zonder dat men rekening houdt met de lopende contracten van de renners. Persoonlijk vind ik dit van weinig goede smaak getuigen. (…) Bravo Focus Bikes, I am officially Fully Fucked now! “

13, Vogel, Florian, Focus XC Team, RC Gränichen, SUI

Florian Vogel haalt ook het kwetsbare statuut aan van renners omdat hij zelf geen contract heeft getekend bij Focus maar wel bij het managementbureau MIG Gmbh dat de structuur van het team beheert. Vogel heeft dan ook geen toegang tot de contracten die het management heeft afgesloten, laat staan dat hij al mag deelnemen aan de onderhandelingen met de diverse partners. En tot overmaat van ramp kan hij ook niet terugvallen op een syndicaat of een collectieve arbeidsovereenkomst om hem te beschermen.

We hebben Focus Bikes om een reactie gevraagd, maar tot hiertoe zonder gevolg. We hopen van harte dat de betrokken renners alsnog een team zullen vinden en dat we hen aan de start zullen zien staan van de world cup MTB 2018 die op 10 maart begint in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch. Het team telt ook nog andere partners (FSA, Continental, Abus, HT, Trickstuff, …) en kan eventueel nog een nieuwe fietsenpartner vinden … al dringt de tijd en zal het moeilijk worden om nu nog een partner te vinden die het nodige budget kan vrijmaken.

DoorJan Geys