Fox Live Valve: eindelijk onthuld!

Techniek
10 July 2018 — Jurgen Groenwals

Uw volledige ophanging laten regelen door electronica? Dat is wat het nieuwe Fox Live Valve-systeem voor jou doet. Fox Live Valve is niet aanwezig op de stand van Fox, maar ons geoefend oog zag op Eurobike het systeem afgemonteerd op een aantal high-end bikes, waaronder de nieuwe Scott Genius SL 2019. De eerste informatie:

We wisten reeds langer dat er iets aan de hand was. Er verschenen de afgelopen jaren immers regelmatig fietsen die compatibel zijn met het Fox Live Valve-systeem. Je kunt ze herkennen aan uitsparingen en gaatjes om de sensoren en de kleine batterij te plaatsen. 

Misschien had je ook reeds gemerkt dat er de afgelopen seizoenen twee gaatjes achteraan in de vorkboog van de Fox-vorken zitten. Neen, dat dient niet om een spatbord te plaatsen (ook al kan dat wel), maar die gaatjes dienen om de voorste sensor van het hele systeem te monteren!

Eigenlijk weten we nog steeds heel weinig over het Fox Live Valve-systeem, enkel dat de officiële presentatie in augustus plaatsvindt. We merken dat het systeem bij elk wiel uit twee sensoren bestaat en dat die verbonden zijn met een behuizing die als centrale eenheid functioneert. Op de Eurobike-beurs werd deze eenheid vervangen door een lege doos, waarschijnlijk om diefstal te voorkomen en het mysterie voorlopig intact te houden.

Op de vork is de Fox Live Valve erg discreet en neemt ze de plaats in van de klassieke lockout-knop en compressiering, aanwezig op de FIT 4-vorken. Er is enkel een ‘firm/soft’-instelling, te bedienen met een inbussleutel.

Ter hoogte van de demper daarentegen, merken we, vergelijkbaar met een piggybag, een tweede extern reservoir, wat lijkt op een hybride demper die het midden houdt tussen een klassieke Float en de oude Float X.

Volgens de eerste geruchten is het systeem geschikt voor alle discipline, van XC tot enduro, en belooft het een erg fijngevoelige handling, met een ultrasnelle automatische lockout. Zeg maar een soort van ‘Brain’ van Specialized, maar hier dan in de elektronische variant.

Binnenkort vertellen we je nog veel meer en geven we je onze eerste echt rij-indrukken. Aandachtig onze pagina’s volgen is de boodschap!