Frans Claes schittert op Zuid-Afrikaanse bodem

Sport
12 February 2019 — Jan Geys

De Zuid-Afrikaanse bodem is Frans Claes goed gezind. Nadat hij eerder al de Fairtree Simonsberg Contour achter zijn naam wist te schrijven, deed hij nu hetzelfde met de Prudential PE Plett. Misschien nog belangrijker was dat hij die eindzege wist te behalen aan de zijde van zijn nieuwe maatje voor de komende Cape Epic, HB Kruger.

Leuvenaar Frans Claes en de Zuid-Afrikaan HB Kruger konden niet beter van start gaan dit seizoen. In hun allereerste wedstrijd samen wisten ze het laken meteen naar zich toe trekken. We laten Frans Claes aan het woord over hoe de wedstrijd verliep: “Tijdens de PE Plett reed ik voor de eerste keer samen met mijn nieuwe Cape Epic-partner, de Zuid-Afrikaan HB Kruger. Zonder al te veel communicatie verstonden we elkaar vanaf de eerste minuut in de wedstrijd. De eerste etappe werden we in het defensief gedrongen door het DSV-team dat ons na een hard bevochten etappe klopte in de sprint. Tijdens de tweede etappe hadden we het geluk aan onze zijde toen één van de DSV-jongens in een afdaling te veel risico nam en lek reed. Met nog 30 kilometer te gaan reden we vol door en zo maakten we die rit een verschil van 4 minuten en 40 seconden. Met de zeer strakke tegenwind, de hitte en het ruwe terrein hadden we de omstandigheden aan onze zijde, al kostte het zoveel krachten dat we beiden met krampen de finish bereikten”, begint Frans Claes.

“In de derde etappe zette de DSV tandem alles op alles en bestookte onze leidersplaats vanaf de eerste kilometer. Zij reden enkele keren een mooie kloof bij elkaar, maar we bleven kalm en konden alle aanvallen counteren en zo legde we de koers tactisch lam. Daardoor eindigde de derde etappe op een groepssprint waar we als vierde eindigden. In de laatste etappe zetten we de kroon op het werk. We wonnen de laatste etappe door op 10 kilometer van het einde een aanval te plaatsen op een lastige helling. De eindzege in de PE Plett komt toch deels onverwacht omdat het onze allereerste koers als duo was, en omdat we enkele ervaren Zuid-Afrikaanse teams versloegen. Met HB Kruger rijden voelt aan alsof we al jaren samen rijden en ook naast de fiets is er een goede klik. Met deze zeges op zak gaan we met veel vertrouwen richting ons hoofddoel, de Cape Epic die start op 17 maart. Eerst staan er nog belangrijke trainingen, de verkenning van de Cape Epic en de wegwedstrijd de Ronde van de Goede Hoop op het programma. Ook daar heb ik HB Kruger aan mijn zijde en ook daar gaan we voluit voor de eindwinst.”

Frans Claes eindigde met de woorden: “Het seizoen kon voor mij niet beter beginnen. In één week tijd twee etappekoersen winnen is me dan ook nog nooit overkomen. Wat vorig jaar allemaal de soep in draaide, lukt me dit jaar wel. Ik had dan ook een feilloze voorbereiding en werkte een hele winter hard met als ultieme doel de Cape Epic in maart. Zonder me al in supervorm te voelen, kon ik al vijf zeges op zak steken, een zeer goed teken.”

Meer over de zege van Frans Claes in de Simonsberg Contour en over zijn nieuwe partner voor de Cape Epic, lees je hier: www.vojomag.nl/news/zuid-afrikaanse-teammaat-voor-frans-claes-in-cape-epic.

Meer info op www.peplett.co.za

Foto’s copyright PE Plett