Frans Claes steekt felbegeerde eindwinst BeMC 2023 op zak!

Door Jan Geys -

  • Sport

Frans Claes steekt felbegeerde eindwinst BeMC 2023 op zak!

Na een hard bevochten slotrit waarin Frans Claes stand wist te houden tegen de aanvallen van Tristan Nortje en Andrew L’Esperance, mocht de Belgische kampioen voor het eerst in zijn carrière de eindwinst in de BeMC op zak steken na eerdere podiumplaatsen in 2015, 2018 en 2019. Bij de vrouwen ging de eindzege naar de Canadese Haley Smith.

In de vrijdagrit, gewonnen door de Zwitser Simon Vitzthum, leek het er nog op dat we een spannende nek-aan-nek race zouden krijgen tussen Vitzthum en Claes. Het verschil tussen beide tenoren: amper één seconde! Een dag later tuimelde Vitzthum in de rit met iconische passages als het MTB-circuit van Houffalize en de river crossing van de Ourthe echter naar rang vier.

Claes hield de boel onder controle en moest enkel de Zuid-Afrikaan Tristan Nortje voor zich dulden voor de ritwinst. Met een verschil van respectievelijk 5’21” en 7’10” trok de Belgische kampioen MTB-marathon vol goede moed naar de slotrit.

Nortje trok daarin al vroeg op avontuur, op zoek naar een tweede ritwinst. Claes bleef rustig zijn tempo rijden en deed dat ook wanneer Andrew L’Esperance op zoek ging naar de vroege vluchter. De Canadees zou de Zuid-Afrikaan al snel bij de lurven vatten en trok in een beklijvend slot ook de ritwinst naar zich toe. Nortje werd 24 seconden later tweede.

Frans Claes had aan een derde plaats, op bijna twee minuten van dagwinnaar L’Esperance, voldoende om de felbegeerde eindwinst in de Belgian Mountainbike Challenge mee naar huis te nemen. Op het eindpodium wordt hij geflankeerd door Andrew L’Esperance en Tristan Nortje. Simon Vitzthum en Simon Grégoire maken de top vijf compleet.

Geen maat op Haley Smith

Bij de vrouwen werd de BeMC een one-women show van Haley Smith. De Canadese won alle etappes en werd de logische eindwinnares. De Duitse Bettina Janas, de winnares van vorig jaar, bleef het dichtst bij Smith en eindigde als tweede op 4’57”.

Een andere favoriete, Amy Wakefield, ging niet van start in de derde rit, waardoor de derde plaats uiteindelijk bij Joyce Vanderbeken terechtkwam. Elodie Kuijper en Helena Plasschaert vervolledigen de top vijf bij de vrouwen.

In de andere categorieën waren er eindzeges voor Bram Cools (Men 20), Joris Massaer (Men 35), Kris Henderieckx (Men 45), Peter Vesel (Men 55), Linda van Vliet (Women) en Saskia Hessens (Women Masters).

Uitslagen Belgian Mountainbike Challenge (BeMC) 2023: www.bemc.be/resultaten-2023/

DoorJan Geys