Frans Claes verrast met winst in openingsrit BeMC!

Door Jan Geys -

  • Sport

Frans Claes verrast met winst in openingsrit BeMC!

In het Waalse Bérismenil is vandaag de tiende editie van de BeMC op gang getrokken. De openingstijdrit met de Muur van Borzée als scherprechter werd een prooi voor Belgisch kampioen Frans Claes en de Canadese Haley Smith. Met maar liefst acht verschillende nationaliteiten in de top tien bij de mannen en zes bij de vrouwen, is de jubileumeditie van de BeMC een van de internationaalste ooit. 

Net voor de tiende BeMC van start ging, viel er een lastminute afzegging in de bus. De Belg Wout Alleman, een van de topfavorieten voor de eindzege, had te veel hinder van zijn val in de wereldbeker marathon van Nove Mesto (toen hij solo aan de leiding reed en moest opgeven) en moest verstek geven voor zijn thuiswedstrijd. Een gehavende knie en pols weerhielden hem er echter niet van om zijn collega’s te komen aanmoedigen op de Muur van Borzée (op de foto zijn de aanmoedigingen voor Jens Debusschere ).

De ongeveer 100 UCI-rijders en 350 amateurrenners moesten meteen in hun kaarten laten kijken in de lastige race tegen de klok. De Canadees Andrew L’Esperance reed naar de besttijd in het eerste deel – inclusief de beklimming van de Muur van Borzée – maar kon die toptijd niet vasthouden.

De verschillen waren daar na één derde van de wedstrijd nog klein. De Zwitser Simon Vitzthum volgde op 7 seconden, de Belg Simon Grégoire (foto links) als derde op 9 seconden. De Zuid-Afrikaan Tristan Nortje en Frans Claes (foto rechts) noteerden een voorlopige vierde en vijfde tijd.

Waar Vitzthum, Grégoire en Nortje aan de finish dezelfde positie zouden bekleden, wisselden Frans Claes en Andrew L’Esperance van plaats. We hadden de Belgische kampioen niet meteen op de bovenste trede verwacht in een explosieve rit tegen de klok, maar we zagen hem wel heel gedreven en zich zo klein mogelijk makend de afdalingen nemen om zo aerodynamisch mogelijk te zijn.

Aan de finish was het verschil met de nummer twee, Simon Vitzthum, bijzonder klein. Amper twee seconden verschil gaf de chrono aan, maar dat is voldoende voor Claes om morgen in de eerste marathonrit van start te gaan in de gele leiderstrui. Simon Grégoire en Tristan Nortje (foto) gaven 46 seconden toe, Andrew L’Esperance 50. Menno Don zorgde voor de beste Nederlandse uitslag van de dag, hij werd 11de op 2’28” van winnaar Claes.

Haley Smith met ruim verschil

Bij de vrouwen liet de Canadese Haley Smith (foto) er geen twijfel over bestaan dat ze de beste van de dag was. Zowel onderweg als aan de finish schreef ze de besttijd achter haar naam en ze haalde het uiteindelijk met net geen minuut voorsprong voor de Duitse Bettina Janas.

De Zuid-Afrikaanse Amy Wakefield – die eerder dit jaar op een onfortuinlijke manier de eindwinst in de Cape Epic uit haar handen zag glippen – eindigde als derde op 1’06” van Smith.

Elodie Kuijper ging als een speer van start – goed voor de tweede tijd na één derde wedstrijd – maar zakte aan de eindmeet naar rang vier op 1’14” van de winnares.

De Oostenrijkse Cornelia Holland maakte de top vijf compleet, net voor de Belgische Joyce Vanderbeken die als zesde eindigde.

In de open categorieën gingen de overwinningen naar Massimo Vanderaerden (Men 20), Jo Pirotte (Men 35), Johan van de Ven (Men 45), Rony Vandael (Men 55), Jolien Janssen (Women) en Saskia Hessens (Women Masters).

Vrijdag staat er een rit van 85 kilometer op het menu met start in La Roche-en-Ardenne en finish in Bérismenil.

Uitslag rit 1 Belgian Mountainbike Challenge (BeMC) 2023:www.bemc.be/resultaten-2023/

DoorJan Geys