Geen World Cup MTB in Lenzerheide!

Door Jan Geys -

  • Sport

Geen World Cup MTB in Lenzerheide!

Half mei was de UCI nog hoopvol dat er dit jaar toch een (ingekorte) wereldbeker mountainbike zou plaatsvinden en bezegelde dat met een nieuwe kalender met vijf manches. Zes weken later blijven er daar nog maar drie (XCO) van over nadat eerst Val di Sole en nu ook het Zwitserse Lenzerheide alsnog de pijp aan Maarten gaven.

We mogen dan wel steeds meer geruchten opvangen dat de sportwereld langzaam terug op gang komt, toch blijft Corona de gemoederen bedaren. Zo moest Lenzerheide het startschot geven van een uitgesteld en beknopt seizoen, maar de Zwitserse organisatie stuurde vandaag het nieuws de wereld in dat er dit jaar dan toch geen wereldbekermanche zou georganiseerd worden. De belangrijkste redenen die worden aangehaald zijn de onzekerheden rond het organiseren van massa-evenementen en het feit dat men de gevraagde beschermingsmaatregelen niet zou kunnen garanderen. Ook is op dit moment nog niet geweten welke voorschriften er van kracht zullen zijn in september en dus kon het kanton Graubünden geen vergunning afleveren.

Even werd nog het idee overwogen om een wedstrijd te organiseren zonder publiek, maar ook dan kom je al snel uit op 1500 tot 1800 aanwezigen (atleten, begeleiders, media, organisatoren, helpers, …), wat meer is dan de limiet van 1000 personen. Het is nu wachten op een reactie van de UCI, want een serie met drie XC-wedstrijden (Les Gets en 2x Nove Mesto) kun je bezwaarlijk nog een volwaardige wereldbeker noemen.

Kalender World Cup MTB 2020:

5-6 september: Lenzerheide, Zwitserland (XCO/DHI)
12-13 september: Val di Sole, Italië (XCO/DHI)
19-20 september: Les Gets, Frankrijk (XCO/DHI)
29 september – 4 oktober: Nove Mesto na Morave, Tsjechië (XCO) 2 manches
15 oktober – 18 oktober: Maribor, Slovenië (DHI) 2 manches
29 oktober – 1 november: Lousa, Portugal (DHI) 2 manches

DoorJan Geys