GG100 self-supported bikepacking adventure

Sport
27 June 2021 — Jan Van Herck

Bikepacking races zijn in België nog een onontgonnen terrein en hierin willen de mensen van Grelly Cycling verandering brengen. Een korte schets van wat je mag verwachten van de eerste editie van de GG100 (spreek uit GiGi-One-Hundred): een self-supported bikepacking “race”.

Copyright Grelly Cycling

We wensen een event aan te bieden dat de deelnemers laat genieten van enkele prachtige regio’s die België rijk is. Ieder woord in de beschrijving is hierin belangrijk, evenals de haakjes rond “race”, laat Jonathan ons namens Grelly Cycling weten.

Self-supported

Hulp van buitenaf aannemen waar niet alle andere deelnemers gebruik van kunnen maken, is strikt verboden. Een persoonlijke bevoorrading, een technische ondersteuning van kennissen, ‘stayeren’ en dergelijke meer: neen, dank je. Maar onderweg een restaurant opzoeken en lekker gaan eten, een hotelovernachting boeken of bij een fietsenmaker stoppen en hulp vragen: yes, you can!

Bikepacking

Copyright Grelly Cycling

Het parcours staat grotendeels op papier en wordt op dit ogenblik uitvoerig verkend. De deelnemers zullen ongeveer 650 kilometer en 11000 hoogtemeters voor de wielen geschoven krijgen. De start van het event is in Bierbeek, om dan via enkele markante plaatsen zuidwaarts te trekken via de Condroz en de Famenne. Vervolgens gaat het richting de streek van de Semois om van daaruit richting de Hoge Venen en Eupen te trekken. Tot slot nog via de Voerstreek naar Diest en na 4 à 5 dagen zullen we de deelnemers in Bierbeek terugzien.

Race

Er gaat gewerkt worden met gps-trackers en er wordt een klassement opgemaakt. Zoals bij ongeveer alle ultraraces is er buiten de eer en voldoening geen winstpremie te grabbelen. Omdat het woord race vele mensen afschrikt en stress geeft (en dit niet de focus van het event is), staat het woord tussen haakjes. Zo is bijvoorbeeld de tijdslimiet een stuk breder genomen dan bij de meeste andere ultraraces, dit om de stress en twijfel bij (onervaren) deelnemers wat weg te nemen. De nadruk ligt op genieten en op moe én voldaan binnen de tijdslimiet aan te komen.

Gravel of mountainbike?

Copyright Grelly Cycling

Het parcours loopt voor 60 à 70% over offroadwegen en is geschikt voor mountainbike en gravelbike. Dikke (gravel)banden, een klein verzetje en een goede conditie worden aangeraden door de organisatie. De start van dit event wordt op woensdag 22 september in Bierbeek gegeven. Wil je in levenden lijve met de mensen van Grelly Cycling in contact komen? Dat kan! Ze organiseren op 11 juli een social ride van 90 kilometer of een self-supported ride van 130 kilometer. Voor ieder wat wils dus.

Inschrijven is uiteraard verplicht en kan via de website van Grelly Cycling: www.grelly-cycling.be.