Giant Anthem: een prototype met grote wielen

Door Jan Geys -

Giant Anthem: een prototype met grote wielen

Tijdens de Sea Otter Classic merkten we dit prototype op van een nieuwe 29″ Anthem, een model dat nog ontbreekt in de catalogus van Giant …

Er valt tijdens de Sea Otter Classic nieuws genoeg te rapen. Enkele dagen geleden ontdekten onze collega’s van MTBCult onder meer al deze Polygon Square One EX9, en vandaag is het de beurt aan dit prototype van de 29″ Anthem. Carl Decker, een renner van Giant, is dit prototype sinds vier maanden uitgebreid aan het testen.

Op dit moment moeten we ons tevreden stellen met het (her)ontdekken van de fiets, want Giant zelf zal pas later met de officiële informatie naar buiten komen. De fiets is uit carbon en voorzien van een metrische RockShox Deluxe-demper.

Achteraan zien we het eigen Maestro-veersysteem met een veerweg van 90 millimeter. Vooraan bedraagt de veerweg 100 millimeter.

De fiets is compatibel met een Side Swing-voorderailleur en met de Boost-standaard achteraan. Er zal waarschijnlijk ook een interne doorvoer voorzien worden voor de kabel van een dropper zadelpen.

De geometrie is nog steeds gericht op crosscountry, maar krijgt wel een moderne toets. Giant wil niet dat je deze fiets verwart met een trailfiets. Zo is de balhoofdhoek vrij open (wat in zekere zin een moderne geometrie betekent).

‘De ziel van de wedstrijdrenner’ maakt duidelijk deel uit van het DNA van de Anthem en de fabrikant is ook niet van plan om deze karaktertrek te vergeten. Giant houdt eraan om zijn fietsen duidelijk onder te verdelen: de hardtails voor XC, de full suspensions voor XC en vervolgens de trailfietsen.

“Toen men mij vertelde dat ze aan deze nieuwe fiets aan het werken waren, antwoordde ik: eindelijk”, aldus Carl Decker. De renner van Giant weet nog niet wat de exacte geometrie van de fiets zal worden, maar hij is wel al zeer enthousiast over dit prototype.

Onze collega’s van MTBCult schatten, met de hand gewogen, dat het gewicht van de 29″ Anthem (hier hoogstwaarschijnlijk in de maat L) tussen de 10,8 en 11 kilogram zal liggen.

Wanneer de fiets zal uitgebracht worden, is nog niet geweten, maar het is duidelijk dat de fiets zich in de laatste fase van de ontwikkeling bevindt.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met MTBCult.it.

DoorJan Geys