Githa Michiels meteen op de afspraak in Costa Blanca Bike Race

Sport
3 February 2019 — Jan Geys

Belgisch kampioene Githa Michiels heeft haar seizoensstart niet gemist. Samen met haar nieuwe teammaatje Rebecca Henderson ging ze met de eindzege aan de haal van de Costa Blanca Bike Race. Bij de heren ging de winst naar Sebastian Fini en Martins Blums.

Nieuw team, nieuw programma voor Githa Michiels. Na de teamvoorstelling in het Spaanse Altea bleef ze ter plaatse om er deel te nemen aan de Spaanse rittenkoers Costa Blanca Bike Race. Samen met de Australische Rebecca Henderson was ze er meteen op de afspraak met winst in de openingsrit rond Finestrat.

De overmacht was zo groot dat iedereen hen ook voor de resterende drie ritten al invulde op de pronostiek. Een mountainbikewedstrijd is echter pas voorbij wanneer de eindmeet wordt overschreden en het waren Michiels en Henderson zelf die, ongewild, op dag twee de spanning terug in de wedstrijd brachten. Niet omdat de conditie het plots liet afweten, die zit snor, maar wel omdat ze in de klimtijdrit een verkeerde afslag volgden … Gevolg: laatste in de daguitslag en een leiderstrui die ze ternauwernood konden redden.

In de prachtige rit rond Polop werden de puntjes echter al snel terug op de i gezet. Michiels en Henderson reden een beresterke rit die beloond werd met een nieuwe ritwinst. Ook de slotrit lieten beide dames niet liggen en met drie ritzeges en de eindwinst kunnen ze terugblikken op een meer dan geslaagde Costa Blanca Bike Race.

Sebastian Fini en Martins Blums met kop en schouder

Bij de heren stond er een sterk deelnemersveld aan de start van de vijfde editie van de Costa Blanca Bike Race. Het Deens-Letse duo Sebastian Fini en Martins Blums was echter outstanding aan de Costa Blanca; ze wonnen er drie van de vier etappes en enkel mechanische pech hield hen op de slotdag van een perfecte vier op vier. Ze waren (logisch) ook de besten in het eindklassement. Tegenstand kregen ze vooral van de Nederlandse deelnemers.

Op de openingsdag benaderde het jonge gelegenheidsduo David Nordemann/Marc Bouwmeester hun kopmannen nog het dichtst. In de daaropvolgende klimtijdrit was het Hans Becking die samen met ploegmaat Tiago Ferreira amper twee seconden tekort kwam voor de ritwinst. Het vervolg van de Costa Blanca Bike Race was echter heel wat minder voor Becking. Becking werd ziek, spartelde zich nog wel door de derde rit rond Polop (34ste), maar ging niet meer van start in de slotrit.

Nordemann en Bouwmeester slaagden er ondertussen in om een nieuwe podiumplek te versieren, zij werden derde in de derde etappe. Dat herhaalden ze nog eens tijdens de slotrit die gewonnen werd door Petter Fagerhaug (de nieuwe ploegmaat van Mathieu van der Poel) en Vlad Dascalu.

De eindzege ging dus zoals gezegd naar Sebastian Fini (vorig jaar hier nog goed voor een tweede plaats) en Martins Blums, terwijl David Nordemann en Marc Bouwmeester tekenden voor een knappe tweede plaats.

Foto’s copyright CanoFotoSports/Costa Blanca Bike Race