Githa Michiels verkast naar het Spaanse Primaflor-Mondraker

Door Jan Geys -

  • Sport

Githa Michiels verkast naar het Spaanse Primaflor-Mondraker

Belgisch kampioene Githa Michiels heeft haar contract met Versluys verbroken en zal vanaf 2019 uitkomen voor het Spaanse Primaflor-Mondraker. Met die overstap kiest ze ervoor om niet langer als individueel rond te rijden, maar opnieuw onder de beschermende vleugels van een teamstructuur naar de wedstrijden te trekken.

Githa Michiels reed de afgelopen vier seizoenen voor het Versluys MTB Team. De eerste twee seizoenen nog in de schoot van het team, met onder meer Kevin Van Hoovels en Jens Schuermans aan haar zijde. Toen dat team na afloop van de Olympische Spelen in Rio ophield met bestaan en de carrière van Michiels aan een zijden draadje hing wegens geen sponsors, reikte de bouwgroep uit Oostende alsnog een helpende hand naar Michiels door haar individueel te ondersteunen.

Dat Michiels nu haar contract verbreekt, moet bitter smaken bij haar huidige sponsor, getuige de zeer korte droge mededeling die het Versluys MTB Team de wereld instuurde: “Githa Michiels zegt eenzijdig en onverwacht haar contract met het team op (liep tem 2020).”

En wat nu?

Het afgelopen seizoen mogen we gerust het beste seizoen uit de carrière van Githa Michiels noemen, met als bekroning een bronzen medaille op het EK MTB in Glasgow. Daarnaast wist ze zich zowel voor het WK MTB als het WK op de weg te selecteren. Haar sterke prestaties bleven dan ook niet onopgemerkt en op haar 35ste (Michiels wordt in maart volgend jaar 36) is het ergens ook begrijpelijk dat Michiels opnieuw voor een grotere teamstructuur kiest die haar zo goed mogelijk moet omringen tijdens de belangrijkste momenten.

En dat team vond ze bij het Spaanse Primaflor-Mondraker. Het Spaanse team blijft daarmee inzetten op buitenlandse renners, al kregen we ook te horen dat de Tsjech Ondrej Cink volgend jaar geen deel meer zal uitmaken van het team. Daarnaast kreeg Michiels de voorbije dagen ook al te horen dat ze de komende seizoenen opnieuw op de financiële steun van Sport Vlaanderen mag rekenen.

Welgekomen steun die haar nu de nodige rust moet schenken om zich de komende twee seizoenen volop toe te leggen op haar grote doel, de Olympische Spelen van Tokio in 2020.

DoorJan Geys