Glasgow en Schotland verwelkomen in 2023 het WK Cycling met 13 disciplines!

Door Jan Geys -

  • Sport

Glasgow en Schotland verwelkomen in 2023 het WK Cycling met 13 disciplines!

Voor het eerst in de geschiedenis krijgen maar liefst dertien disciplines uit het wielrennen een gezamenlijk wereldkampioenschap, getiteld UCI Cycling World Championships. De eer om de eerste editie te mogen verwelkomen, valt te beurt aan het Schotse Glasgow, dat in 2018 nog gastheer was voor de succesvolle Europese kampioenschappen op de weg, baan en mountainbike.

Gedurende twee weken wordt Glasgow de wielerhoofdstad ter wereld, waar atleten uit onder meer het wegwielrennen, baanwielrennen, bmx’en, parawielrennen en … mountainbiken naast elkaar zullen strijden voor de medailles. Voor het mountainbiken betekent dit concreet dat er om de wereldtitels zal gestreden worden in crosscountry, downhill, eliminator en … marathon!

Of het Cathkin Braes Country Park net als in 2018 tijdens de Europese kampioenschappen MTB de locatie zal zijn van de xc-wedstrijden, werd nog niet meegedeeld, al achten we die kans groot. Ook de MTB-wedstrijden van de Commonwealth Games vonden hier in het verleden al plaats. Voor het downhill stellen we ons de vraag of de wedstrijden zullen verhuizen naar het wat verderop gelegen Fort William?

Waar we wel al zeker van zijn, is dat deze UCI Cycling World Championships zullen zorgen voor een grote instroom fans uit alle hoeken van de wereld.

De 13 wereldkampioenschappen die in Glasgow 2023 op het programma staan:
UCI Road World Championships
UCI Para-cycling Road World Championships
UCI Track Cycling World Championships presented by Tissot
UCI Para-cycling Track World Championships
UCI Mountain Bike Cross-country World Championships presented by Mercedes-Benz
UCI Mountain Bike Downhill World Championships presented by Mercedes-Benz
UCI Mountain Bike Marathon World Championships
UCI Mountain Bike Cross Country Eliminator World Championships
UCI Trials World Championships
UCI BMX Freestyle Park World Championships
UCI BMX World Championships
UCI Indoor Cycling World Championships
UCI Gran Fondo World Championships

Wat na Glasgow 2023?

De UCI is van plan om na Glasgow 2023 de traditie verder te zetten en om de vier jaar één groot wielerfeest te organiseren, telkens in het jaar voor de Olympische Spelen. Alvast iets om naar uit te kijken!

DoorJan Geys