Halloweenduro, de enduro die zelfs de pompoenen angst aanjaagt

Door Jan Geys -

  • Sport

Halloweenduro, de enduro die zelfs de pompoenen angst aanjaagt

Het is stilaan een traditie geworden dat het Belgische enduroseizoen wordt afgesloten met de Halloweenduro. Behalve dat de wedstrijd rijkelijk laat in het seizoen valt, is ook het format van de wedstrijd bijzonder.

De 200 beschikbare plaatsen waren in minder dan drie dagen weg, een bewijs dat de nog jonge wedstrijd al snel een plaats heeft veroverd in de harten van de Belgische, maar ook Nederlandse en Franse endurorenners. Zij kregen in het Bois des Rêves zes korte, nerveuze specials voor de wielen. Om alles wat vlotter te laten verlopen, werd de grote groep in twee gedeeld. Alleen jammer dat de tijdsopname voor grote problemen zorgde tijdens deze derde editie van de Halloweenduro …

De winnaar van vorig jaar, Bart De Vocht, was er dit keer niet bij en aan het eind van de dag mocht deze Loïc Maryns zijn naam bijschrijven op de erelijst van de wedstrijd. Hij haalde het met 3,5 seconden voorsprong.

Julien Soussigne kon gedurende vier specials gelijke tred houden met Maryns, maar in de twee laatste specials zag hij zijn tegenstander stilaan uitlopen. Dit was deels te wijten aan een val, nadat een regenbui de vijfde special bijzonder glibberig had gemaakt. Soussigne eindigde net als in de vorige twee edities ook dit jaar als tweede.

Olivier Bruwière moest dan weer tevreden zijn met de derde stek.

Het podium van de dag met van links naar rechts Julien Soussigne (2de), Loïc Maryns (1ste) en Olivier Bruwière (3de).

Heb je al eens een 360 gezien in het heetst van een endurospecial? Nee? Nu dus wel. Misschien dat het niet ideaal was voor zijn tijd, maar het publiek kon het wel smaken en Denis Pauwels werd toch nog achtste overall. Als bonus was hij wel de beste bij de junioren. Tanguy Decock werd in die categorie tweede en Nathan Carlier derde.

Steve Rodriguez haalde het bij de masters 2, voor Manuel De Pinho en Kris Hertsens.

Bij de masters 1 ging de overwinning naar de Fransman Sébastien Lefèvre, die 19de werd in de scratch. Hij wordt op het podium geflankeerd door de nummer twee, Jeffry Goethals (26ste overall). Ronald Hubert, die derde werd, was afwezig tijdens de podiumceremonie.

Gilles Desagher was dan weer de beste bij de masters 3.

Geen verrassing bij de dames waar de zege weer was weggelegd voor Alex Marchal (55ste overall).

De dag werd op originele wijze beëindigd met een zevende bonus special die … chainless diende afgelegd te worden. Deze special telde niet mee voor de eindstand, maar toch namen er heel wat renners deel aan deze special die opperste concentratie vergde. En het was Olivier Bruwière die zich hierin de beste toonde.

Uitslag Halloweenduro 2017:

De uitslag vind je op de website van Chronorace.

DoorJan Geys