Hans Becking kiest voor Spaans avontuur bij Buff-Scott

Door Jan Geys -

  • Sport

Illustratieve afbeelding van het artikel: "Hans Becking kiest voor Spaans avontuur bij Buff-Scott"

Na drie seizoenen onder de Italiaanse vlag van het DMT Racing Team te hebben gereden, zet de regerende Nederlandse kampioen MTB-marathon, Hans Becking, in 2021 zijn carrière verder bij het Spaanse Buff-Scott dat volgend seizoen internationaler kleurt. Becking tekende er voor één seizoen met een optie voor een tweede.

Hans, laat ons eerst even terugblikken op de voorbije drie seizoenen bij DMT. Hoe kijk je daar op terug?

Dankzij DMT is mijn overstap van XCO naar XCM heel vlot gegaan. Ik heb er veel nieuwe wedstrijden ontdekt en vooral veel avonturen meegemaakt. We hebben veel gelachen, maar elkaar ook naar een hoger niveau gebracht.

Je leek even te twijfelen of je wel zou verdergaan als prof, heb je echt serieus in overweging genomen om te stoppen?

Ja, toch wel. Ik heb een leuke baan als technisch redacteur (bij onze collega’s van Fiets, nvdr) en door corona kwam ik ineens in een ‘werkritme’. Dat beviel eigenlijk wel. Daarnaast moest ik proberen in vorm te blijven, voor het geval er een wedstrijd zou doorgaan. Dat ging heel erg moeilijk en de motivatie moest dikwijls uit externe (van mijn omgeving) hoek komen en dat vind ik geen goede motivatie om door te blijven gaan. Door de heerlijke trails van de Appenninica MTB Stage Race (lees hier het verhaal van Hans Becking over deze MTB-meerdaagse na) en de vooruitzichten van een nieuw team kon ik mijzelf weer motiveren en gaan we er weer vol tegenaan. Ook kreeg ik tegen alle verwachtingen in maar liefst vier mooie aanbiedingen voor 2021, dus het idee om te stoppen was al snel weer uit mijn hoofd.

Was blijven bij DMT een optie, of had je vooral zin in iets nieuws?

Ik had een driejarig contract en ik had de optie om nog twee jaar bij te tekenen. Toen ik merkte hoe gemotiveerd ik werd door de gedachte aan een nieuw team, wist ik dat het tijd was voor een nieuw verhaal. In Italië beleefde ik veel avonturen, maar ik heb toch liever wat meer structuur en zekerheid. En die krijg ik bij Buff-Scott.

Hoe ben je bij Buff-Scott terechtgekomen?

Ik ken Pau (Zamora, de teammanager, nvdr) al enkele jaren en we hadden al regelmatig contact. Ook Enrique Morcillo ken ik al even en we zijn goede vrienden. Als sociale Hollander legde ik snel contact met het hele team en voordat ik het wist, zat er een voorstel in de bus.

Wat trekt je aan in het Buff-Scott MTB Team?

Ik bekijk de zaken graag van de zijlijn. Welke ploegen zijn altijd netjes op tijd, hebben zelden pech en waar zijn de renners altijd gemotiveerd. Dat was bij Buff-Scott altijd heel goed in orde. Ze rijden een mooi programma, gebruiken topmateriaal en hebben een ervaren staff. Achter de schermen zijn er enorm veel mensen bezig met het team en met een bedrijf als Buff als hoofdsponsor heeft het team een sterke partner. Ze zijn heel gestructureerd, maar er is toch ook tijd voor een wijntje bij het eten. Perfect voor mij.

Ken je je toekomstige ploegmaats al?

Ja, stuk voor stuk. Jose (Dias) zat al drie jaar bij mij in het DMT-team en is naast een teammaat een hele goede vriend. De drie Spanjaarden – Francesc Guerra, José Maria Sanchez en Enrique Morcillo – ken ik dan weer van de wedstrijden in Spanje. Stuk voor stuk steengoede renners.

© Alyona Blagikh / The Outdoor Lab
© Alyona Blagikh / The Outdoor Lab

Je verliest wel Tiago aan je zijde, enig idee wie je maatje zal worden in duo-wedstrijden?

Dat was het moeilijkste voor mij om te veranderen. Tiago en ik zijn een bewezen goed werkend team. Daarnaast is hij ook een hele fijne vent met enorm veel karakter. We zullen even de eerste wedstrijden moeten afwachten om te zien hoe het gaat en welke renners het beste bij elkaar passen. Ik ben zeker dat ik met alle vier een goed duo kan vormen.

Zien we je ook in de Benelux in actie?

Het programma dat voorlopig gepland staat, is mijn droomprogramma. Het is een vol buitenlands programma met alle grote wedstrijden. Maar als ik de kans heb om in de buurt te rijden, ben ik er zeker bij! Ik hoop zeker aanwezig te zijn in de BeMC, liefst met het hele team.

Je hebt de voorbije jaren een heel mooi palmares opgebouwd, is er nog een wedstrijd waar je van droomt die je nog niet hebt kunnen winnen?

De grote kampioenschappen staan nog altijd hoog op de lijst. Scoren op Europese en wereldkampioenschappen is tot nu toe nog nooit echt gelukt, dus daar ben ik nu al mee bezig. De Cape Epic is ook nog een droom, daar zou ik graag eens een etappe meesnoepen …

Wil je in de toekomst Hans Becking en het Buff-Scott MTB Team van nabij volgen, dat kan via volgende links:

Hans Becking: Facebook – Instagram

Buff-Scott MTB Team: Facebook – Instagram

Door Jan Geys