Hans Becking wint stormachtige openingsrit BeMC

Sport
19 May 2022 — Jan Geys

Drie jaar lang keken we halsreikend uit naar een nieuwe editie van de BeMC, maar op de dag van de grote herstart hadden de weergoden duidelijk geen zin in de feestelijkheden. Het regende, het waaide, het bliksemde, het hagelde, … De stormachtige openingsrit van de grootste MTB-meerdaagse van de Benelux werd uiteindelijk een prooi voor Hans Becking en Monica Calderon Martinez.

Ondanks de weersomstandigheden werd het een blij weerzien met La Roche-en-Ardenne, waar net als in 2019 een tijdrit de BeMC op gang vlagde. De afstand van 21,2 kilometer werd netjes verdeeld door twee lange beklimmingen en dito afdalingen.

Uittredend Winnaar Mathieu van der Poel laat dit jaar de mountainbike op stal staan (er zijn plannen om in 2023 de draad weer op te pikken) en dus zoeken we de kandidaat-winnaars bij de mannen dit jaar elders. Zo is er meervoudig Nederlands kampioen Hans Becking (vorig weekend nog eindwinnaar van de Rioja Bike Race) die nooit eerder het eindklassement in de BeMC won, maar dit keer een sterk Buff-Megamo blok aan zijn zijde heeft om de leegte in zijn rijkgevuld palmares op te vullen. Al kunnen ploegmakkers Peeter Pruus en José Dias de perfecte bliksemafleiders zijn en de klus ook zelf klaren. Hun grootste concurrent wordt Wout Alleman, die sinds de laatste editie in 2019 helemaal ontbolsterd is met onder meer de Belgische titel en ritzeges in Andalucia en de Cape Epic. Verder mogen we ook Frans Claes, Tim Smeenge en Laurens Sweeck niet uit het oog verliezen.

Bij de vrouwen was er aan het begin van de week slecht nieuws met de afzegging van mede-favoriete Githa Michiels die na vele jaren afwezigheid eindelijk de BeMC nog eens op haar planning had staan. Een appendicitis besliste er anders over. Dus moeten we voor de eindwinst bij de vrouwen vooral kijken naar onze oosterburen. Bettina Janas was in 2019 goed voor twee ritzeges en de derde plaats, maar er is ook nog Stefanie Dohrn.

Het werd echter de Colombiaanse Monica Calderon Martinez die in de eerste rit het laken naar zich toetrok. Ze haalde het met een voorsprong van 42″ op Stefanie Dohrn en 1’11” op Bettina Janas.

Eerste Belgische werd Joyce Vanderbeken op de vijfde plaats op bijna drie minuten van de winnares, Elodie Kuijper werd zevende op bijna vijf minuten.

Bij de mannen lag het veld heel wat dichter bij elkaar. Winnaar Hans Becking haalde het met een voorsprong van 24″ op Laurens Sweeck die daarmee enigszins verrassend nog voor Wout Alleman eindigde. Alleman werd drie seconden later derde, voor Frans Claes en José Dias.

In de andere categorieën gingen de ritzeges naar Simon Gregoire (Open Men 20), Kristof Houben (Open Men 35), Paulo Freitas (Open Men 45), Atle Hansen (Open Men 55) en Jolien Janssen (Open Women).

De weersvoorspellingen zien er ook voor de vrijdagrit niet al te schitterend uit. Met bijna 86 kilometer is het de langste rit van het weekend.

Uitslag rit 1 BeMC 2022: www.bemc.be/resultaten-2022