Het Scott-Sram Team wordt twintig!

Door Jan Geys -

  • Sport

Illustratieve afbeelding van het artikel: "Het Scott-Sram Team wordt twintig!"

Volgend jaar viert het Scott-Sram Team haar 20-jarig bestaan! In twee decennia in de paddocks is het team uitgegroeid tot het beroemdste XC-team en dus is een kleine terugblik op zijn plaats. We doen dat aan de hand van een video die terugblikt op 2021 en een interview met teammanager Thomas Frischknecht.

We schrijven 2002 wanneer Thomas Frischknecht en Andi Seeli het team Swisspower op poten zetten met de steun van Scott. Twintig jaar later zijn Frischknecht en Scott nog steeds aan boord, al draagt het team ondertussen de naam Scott-Sram.

  • 4 olympische medailles waaronder twee gouden
  • 17 wereldtitels
  • 8 eindzeges in de wereldbeker
  • 50 wereldbekeroverwinningen
  • 38 nationale titels

Naast Nino Schurter, die al sinds 2003 deel uitmaakt van het team, hebben ook renners als Kate Courtney, Lars Forster, Jenny Rissveds, Michiel van der Heijden en Florian Vogel hun steentje bijgedragen aan het succes van het team.

Ter gelegenheid van het jubileum schoof Scott teammanager Thomas Frischknecht enkele vragen onder de neus, en wij haalden er de beste stukken uit:

Twintig jaar Scott-Sram! Wat doet dat met je?

Enerzijds kan ik amper geloven dat twintig jaar zo snel is voorbij gevlogen. Anderzijds hebben we in die periode veel mooie momenten beleefd die me doen beseffen dat we een lange en prachtige weg hebben afgelegd. En het is nog niet voorbij …

Wat is er de voorbije twee decennia zoal veranderd?

Veel, van het materiaal tot de parkoersen, maar ook de manier waarop renners trainen, rusten en eten. In ons team zijn er gelukkig ook dingen hetzelfde gebleven. Een goede teamspirit was en is nog altijd een belangrijk onderdeel van hoe we met elkaar omgaan. Het hebben van zeer loyale teamleden en sponsors helpt veel bij het bouwen van een solide basis. En consistentie leidt tot succes.

Buiten de wedstrijden hebben we de mogelijkheid om samen met onze partners, zoals Scott of Sram om alleen de belangrijkste te noemen, aan productontwikkeling te werken. We voelen veel waardering van onze partners voor de betrokkenheid die we hebben bij de ontwikkeling van nieuwe producten en technologieën. We stellen het zeer op prijs dat we eerder met de nieuwste producten kunnen werken dan de rest, om zo waardevolle feedback te geven aan de ontwikkelteams. En daar kunnen we rekenen op de relaties met de productmanagers die we al 20 jaar kennen.

2020 gaat de geschiedenis in als een moeilijk jaar. Hoe is het team met die uitdaging omgegaan?

Wetende dat iedereen op deze planeet met problemen te maken heeft die verband houden met de pandemie, wil ik niet klagen over de moeilijkheden die we hebben ondervonden. We planden op korte termijn en iedereen moest flexibel zijn. We hebben een aantal goede lessen geleerd waar we in de toekomst op kunnen voortbouwen.

Zelfs in deze periode was de motivatie van de renners nooit een probleem. Na de weinige wedstrijden in 2020, stond iedereen te popelen om terug te keren naar de competitie, zowel de atleten als de staf. De grootste moeilijkheid waarmee we werden geconfronteerd, was het overwinnen van een aantal niet zo goede wereldbekerwedstrijden aan het begin van het seizoen. Maar dat is precies waar een goede teamspirit zijn vruchten afwerpt. Het team is de afgelopen twee jaar vanwege de donkere tijden nog dichter naar elkaar toegegroeid, nog meer dan tijdens onze successen.

Het palmares dat het team in de loop der tijd heeft opgebouwd is indrukwekkend, zijn er bepaalde momenten die je zijn bijgebleven?

De mooiste momenten hebben niet altijd te maken met grote overwinningen. In een team beleef je zowel op als naast de fiets ontelbaar veel verhalen dat je er een boek mee zou kunnen vullen. Als ik toch een overwinning moet aanhalen, dan zijn er twee die eruit springen. Eerst is er de dubbele olympische titel van Jenny Rissveds en Nino Schurter in Rio 2016. Met twee atleten op de Olympische Spelen staan en ze allebei goud zien winnen is gewoon ongeëvenaard!

Foto Greg Beadle/Cape Epic/SPORTZPICS
Foto Greg Beadle/Cape Epic/SPORTZPICS

Een ander voorbeeld is de laatste rit van de Cape Epic 2017. We hadden zes renners in de wedstrijd en die dag wonnen ze allemaal. Nino Schurter & Matthias Stirnemann en Jenny Rissveds & ikzelf (mixed) schreven die dag het eindklassement op onze naam en Andri Frischknecht en Michiel van der Heijden wonnen de rit. Een individuele overwinning is geweldig, maar wanneer een heel team wint en die emoties met elkaar kan delen, dan bestaat er niets mooier.

Welk waren voor jou de momenten van het afgelopen seizoen?

De afgelopen jaren zijn we steeds verwend geweest met grote overwinningen en dat was dit seizoen toch heel wat minder vanzelfsprekend. We wisten dat de ingrediënten nog hetzelfde waren als in de voorgaande jaren. De kwaliteit van de atleten en het harde werk om succesvol te zijn waren altijd aanwezig. Het vergde geduld en ook een zekere hoeveelheid geluk om geweldige dingen te laten gebeuren. Soms zijn er stukjes van de puzzel waar we geen controle over hebben. Om te winnen moet alles samenkomen. En dat gebeurde op de Europese en wereldkampioenschappen.

In 2022 keren jullie na een afwezigheid van twee jaar terug naar de Cape Epic 2022, dat moet toch speciaal zijn?

Zeker, we hebben de Cape Epic de afgelopen jaren hard gemist. Het viel ons enorm zwaar toen we in 2020 op slechts 24 uur van de start te horen kregen dat de wedstrijd geannuleerd zou worden. We hadden vier teams klaarstaan en veel personeel. We hebben er dan ook heel veel zin in om terug te keren naar Zuid-Afrika. Het is een ervaring waar we allemaal van houden. De Cape Epic is echter ook een avontuur waar er elke keer veel mis kan gaan. Maar als we het geluk aan onze zijde hebben, durf ik wedden dat we er een van de beste teams zullen zijn, nog maar eens …

Meer info over het team via scott-sram.com

Door Jan Geys