Hopp Carbon: extreem lichte derailleurs

Techniek
29 November 2017 — Jan Geys

Het Duitse bedrijfje Hopp Carbon is gespecialiseerd in het reproduceren van onderdelen van Sram en Shimano, maar ook van andere kleine onderdelen. De bijzonderheid is dat dit alles uit carbon wordt vervaardigd en dat de afwerkingskwaliteit van deze onderdelen bijzonder goed is.

De derailleurs die door de twee grote spelers worden aangeboden zijn reeds kunstwerkjes die gemaakt worden uit topmateriaal. Maar door de massaproductie is er nog ruimte voor verbetering en Hopp Carbon is dan ook op de kar gesprongen om van een serie onderdelen de laatste grammen af te vijlen. Naast de kleine accessoires zoals de dopjes voor de kabelingangen of de knoppen voor de voorvork, zijn het vooral de derailleurs van het merk die indruk maken.

Maar laat je niet misleiden, we spreken hier niet over een Shimano- of Sram-derailleur maar wel over een reproductie waarbij heel wat deeltjes nu volledig uit carbon zijn vervaardigd. De originele garantie komt dus te vervallen moest je overschakelen op een product van Hopp Carbon.

Al deze kleine onderdeeltjes werden tot in de perfectie nagemaakt waarbij gebruikgemaakt wordt van UD-carbonvezels. Het gewicht van bepaalde originele onderdelen mag je hierdoor bijna steevast door twee delen. En nu we het toch over perfectie hebben, zelfs de logo’s en opschriften van de merken werden nauwkeurig nagemaakt.

R2 Bike, een Duitse specialist in de verkoop van exclusieve en lichte onderdelen, combineerde de producten van Hopp met die van het Italiaanse Extralite (de derailleurwieltjes) om onder de 200 gram uit te komen voor een Sram XX1 Eagle-derailleur die origineel 267 gram weegt! Dit alles heeft natuurlijk een prijs: reken op 700 euro voor een model dat enkel gebruikmaakt van onderdelen van Hopp en meer dan 750 euro voor het model dat onder de 200 gram duikt (met de derailleurwieltjes van Extralite)!

Hopp doet hetzelfde met de Shimano XTR, die zo op 155 gram uitkomt, en de oude Sram XX die hier nog maar amper 143 gram weegt, een recordwaarde. Aan de XTR-derailleur werd nog minutieuzer gesleuteld dan aan de tegenhanger van Sram, waardoor het prijskaartje van de XTR ook meer dan 800 euro bedraagt. De XX kost ongeveer 400 euro (zie foto hieronder). Heel wat van de gebruikte onderdelen zijn ook afzonderlijk verkrijgbaar en kosten telkens ongeveer 50 euro per stuk (voor één van de twee parallellogrammen van de XX1 Eagle bijvoorbeeld).

Ook de XTR-shifters werden gereproduceerd. De bovenkant is nu volledig uit carbon waardoor het gewicht zakt naar 97 gram. Prijs: 175 euro.

Ook de gereproduceerde knoppen voor een RockShox SID of Fox F32 van het nabij Berlijn gebaseerde Hopp zijn ware kunststukjes.

Al deze producten zijn verkrijgbaar via de Facebookpagina van Hopp of bij het Duitse R2 Bike.

Foto’s: Hopp Carbon, R2 Bike & Dulight