Houffamarathon krijgt nieuwe naam en is onderdeel van unieke tweedaagse

Sport
28 January 2018 — Jan Geys

De Houffalize Mountainbike Marathon of kortweg de Houffamarathon zal voortaan door het leven gaan als de BeMC Marathon Houffalize! Daarnaast wordt de wedstrijd onderdeel van een nieuwe unieke tweedaagse waartoe ook de BeMC Marathon Bertrix behoort.
Enkele jaren geleden stond de Houffamarathon nog genoteerd als een niet te missen afspraak voor heel wat Belgische en Nederlandse marathonliefhebbers. Sinds Koenraad Vanschoren, de man achter de BeMC, de wedstrijd anderhalf jaar geleden overnam, lukte het maar niet de wedstrijd opnieuw op de kalender te krijgen. Datumperikelen zorgden voor de nodige problemen maar dat euvel lijkt nu van de baan. De wedstrijd krijgt meteen een grondige facelift, want naast de nieuwe datum komt er ook een nieuwe naam en een nieuwe start- en aankomstplaats. Die start en aankomst verhuizen naar het domein van hotel Vayamundo.
De BeMC Marathon Houffalize wordt voortaan midden september gereden in de plaats van eind augustus. In 2018 zal dit op zaterdag 15 september het geval zijn. Eén maand eerder, op 15 augustus, is er ook al de BeMC Marathon Bertrix. Tijdens beide manches kan er geracet worden over een afstand van ongeveer 100, 80 en 60 kilometer. Uiteraard zullen de nodige hoogtemeters niet ontbreken.
Voor beide wedstrijden komt er ook een nieuw klassement. In tegenstelling tot wat traditioneel het geval is bij dit soort klassementen, zal voor de eindranking niet met punten gerekend worden, maar wel met tijd. De totale gereden tijd over beide manches zal de doorslag geven. Er wordt ook een ruime prijzenpot voorzien voor de verschillende afstanden en categorieën.

“Onze roots liggen uiteraard bij de meerdaagse Belgian Mountainbike Challenge”, verklaart Koenraad Vanschoren dit vernieuwend concept, “met de BeMC Marathons hebben we als het ware een tweede meerdaagse in het leven geroepen, zei het dan dat beide ‘etappes’ zich een maand van elkaar bevinden en iedereen uiteraard vrij kan kiezen beide wedstrijden of slechts één van de twee te rijden. We hopen trouwens in 2019 nog een derde en misschien wel een vierde manche te kunnen toevoegen.”

“Met BeMC hebben we een sterk en betrouwbaar merk in handen. Het is altijd onze bedoeling geweest om de HouffaMARATHON op eenzelfde hoog niveau te organiseren, maar bij nader inzien leek het logischer om alles onder de noemer BeMC Marathon te plaatsen. Op die manier is het meteen voor iedereen duidelijk wie achter de wedstrijden zit en wat men kan verwachten,” besluit Koenraad Vanschoren.

De inschrijvingen openen op 10 februari 2018. Wie zich meteen voor beide wedstrijden inschrijft, krijgt bovendien een mooie korting.

Opgelet: om enerzijds de natuur niet te veel te belasten en anderzijds ervoor te zorgen dat iedereen steeds zonder files kan fietsen, is het aantal deelnemers beperkt tot 600 renners per wedstrijd!

De aftermovie van de eerste editie van de BeMC-marathon kan je hier terugvinden: www.vojomag.nl/video/bemc-marathon-een-heroische-eerste-editie