Hutchinson Connec’Tires: een sensor voor de bandendruk

Door Jan Geys -

  • Techniek

Hutchinson Connec’Tires: een sensor voor de bandendruk

Hutchinson presenteerde tijdens de voorbije Eurobike een zeer interessant product op zijn stand: de Connec’Tires, een draadloze sensor die je tussen de band en de velg plaatst en die met de hulp van een app in realtime de bandendruk meet.

We wilden hier natuurlijk meer over weten en daarom staken we ons licht op bij Clovis Le Goff, de productmanager van het merk: “Het gaat om een klein en zeer licht accessoire (12 gram) dat je op de velg moet plaatsen, ter hoogte van de ventielopening. Het is uitgerust met sensoren die zeer precies de bandendruk meten (op een honderdste van een bar, maar het geeft enkel de informatie tot op een tiende van een bar weer). Dit alles is verbonden met een app die alle nuttige informatie weergeeft.”

En waarom heeft Hutchinson dit systeem nu ontwikkeld?

“We zijn ervan overtuigd dat 85% van de lekke banden en problemen met banden een oorzaak vinden bij een slechte bandendruk. Banden zijn nooit perfect luchtdicht en ze verliezen steeds een beetje lucht zonder dat we dit opmerken. Voordat je het weet, rijd je dan ook rond met een te lage bandendruk. Of soms heb je een leegloper waardoor je al veel lucht verloren hebt alvorens de latex het gat begint te dichten. Met dit systeem zal de renner via de app een waarschuwing krijgen wanneer er een drukverlies wordt waargenomen in de banden, waarna hij of zij de band kan oppompen om terug een ideale bandendruk te bekomen.”

Op de app kan je een profiel creëeren en één of meerdere fietsen registreren, inclusief de gebruikte banden. Moest je de ideale bandendruk al kennen, dan ken je deze ingeven. In het andere geval kan je via het systeem de ideale bandendruk vinden.

De informatie wordt via Bluetooth of ANT+ verzonden en het was de wens van Hutchinson om zijn Connec’Tires compatibel te maken met alle denkbare apparaten. Het zal dus ook mogelijk zijn om de informatie op een GPS of op de display van een e-bike weer te geven.

Momenteel gaat het nog om een concept en er wordt dan ook nog niet over een releasedatum gesproken, laat staan over de prijs. Maar het concept lijkt al goed ontwikkeld te zijn en hoogstwaarschijnlijk mogen we dit product in de loop van 2018 op de markt verwachten.

DoorJan Geys