Industrie | Pedaalfabrikant Time komt in handen van Sram

Techniek
23 February 2021 — Jan Geys

Sram heeft het bericht de wereld ingestuurd dat het de Franse pedaal- en schoenspecialist Time heeft overgekocht van Rossignol, dat het merk sinds 2016 in bezit had. Door deze overname stapt de Amerikaanse gigant een nieuw domein binnen waarin het kan concurreren met Shimano, maar we hopen vooral dat deze overname een einde brengt aan een moeilijke periode voor Time.

Time is – naast RockShox, Avid, Truvativ, Zipp en Quarq – het zesde merk dat de groep Sram vervoegt. De laatste jaren verliepen alles behalve gemakkelijk voor het Franse Time (zie wat verderop) terwijl het merk toch een van de pioniers was op het vlak van klikpedalen, zowel op de weg als op de mountainbike. Het merk werd in 1986 opgericht door Roland Cattin en heeft in de loop der tijd atleten als Greg LeMond, Miguel Indurain, Tom Boonen, Julien Absalon en Anna van der Breggen ondersteund. Ook de huidige wereldkampioenen XCO, Pauline Ferrand-Prévot en Jordan Sarrou, reden in het verleden met Time.

De voorbije maanden waren niet makkelijk voor Time. In juni 2020 kondigde Rossignol aan dat het alle activiteiten van het Franse merk zou verkopen aan WhaTTfornow (een fabrikant van e-bikes). Met alle activiteiten bedoelen we zowel de afdeling pedalen, schoenen als fietsen, aangezien Time op de weg ook aanwezig is in dit domein.

In januari van dit jaar raakte echter bekend dat deze overname niet gelukt was en dat de fietsenafdeling van Time uiteindelijk werd overgenomen door Cardinal Cycling Group, een Frans-Amerikaanse investeringsgroep. Rossignol was echter ook nog vastbesloten om ook de rest van de activiteiten van Time van de hand te doen en vond uiteindelijk in Sram een koper voor de pedaal- en schoendivisies. Volgens het persbericht van Sram is de overname effectief sinds 18 februari. 

Volgens hetzelfde persbericht zal Sram de naam Time Sport gebruiken voor de pedalen, terwijl Cardinal Cycling Group de naam Time Bicycles gebruikt voor de koersfietsen. Onder welke naam de schoenen op de markt zullen worden gebracht, is nog niets geweten.

Meer info via support.sram.com