Interview | Githa Michiels kiest voor verlengd verblijf op Cyprus, geen Stellenbosch!

Sport
21 February 2018 — Jan Geys

De Afxentia Stage Race trekt naar goede gewoonte ook dit jaar heel wat grote namen aan. Enerzijds omdat ze de wedstrijd op het zonnige Cyprus beschouwen als de ideale voorbereiding voor het nieuwe seizoen, anderzijds omdat ze maar wat graag hun naam op de prestigieuze erelijst willen bijschrijven. De meest recente eindwinnaars luisteren naar de namen Jaroslav Kulhavy en Githa Michiels en op de vooravond van de Afxentia Stage Race 2018 kloppen we dan ook aan bij diezelfde Githa Michiels om te polsen hoe ze uit de winter gekomen is en met welke ambitie ze dit jaar naar Cyprus is afgezakt.

Foto copyright Armin Küstenbrück / EGO Promotion

Githa, met de Afxentia Stage Race sta je aan het begin van een nieuw seizoen. Vorig jaar wist je hier de eindzege mee naar huis te nemen. Hoe kijk je terug op die overwinning?

Dat was natuurlijk iets enorm uniek en misschien wel één van de mooiste zaken die ik in mijn mountainbikecarrière heb kunnen bereiken. Ik kijk er dus nog steeds met een trots gevoel op terug!

Heeft die leiderstrui een speciale plaats gekregen thuis?

Uiteraard heeft die mooie trui een speciaal plaatsje gekregen in mijn trofeeënkast thuis.

Foto copyright Armin Küstenbrück / EGO Promotion

Met welke ambitie start je dit jaar?

Het is nog heel vroeg in het seizoen en ik heb dus nog wel wat specifieke trainingen nodig om naar mijn topniveau te groeien, dat is ook de reden dat ik graag terugkeer naar Cyprus. Hier kan je onder perfecte omstandigheden trainen en de eerste wedstrijden zijn er van hoog niveau. Zoals iedereen wel weet wil ik altijd koersen en ik zal dat ook dit jaar hier in Cyprus doen. Mikken op de eindzege doe ik niet echt als je kijkt wie er allemaal aan de start zal staan, denk maar aan Yana Belomoina, Sina Frei, Annika Langvad, Gunn-Rita Dahle-Flesjaa en olympisch wegkampioene Anna van der Breggen.

Foto copyright Andreas Dobslaff / EGO Promotion

Kun je ons iets meer vertellen over de Afxentia Stage Race?

Ik vind de Afxentia Stage Race één van de mooiste meerdaagse wedstrijden. Het is met de enduro-tijdrit, de ritten in lijn en de crosscountry op zondag een afwisselende wedstrijd met voor ieder wat wils. De omlopen zijn allemaal wat anders; er zitten snelle en zware ritten tussen en op zondag is er nog een enorm mooie en zware xc-omloop zoals ik het graag heb. De tegenstand is hier ook steeds enorm zwaar en dit jaar lijkt het eerder op een deelnemersveld van een kleine wereldbeker, dat maakt het ook mooi!

Foto copyright Thomas Weschta / EGO Promotion

Past zo’n meerdaagse bij je profiel als renster of moet je het toch eerder hebben van eendagswedstrijden?

In het verleden heb ik al mooie resultaten behaald in de Alpentour, Andalucia Bike Race, Volcat en BeMC, waar ik twee keer de eindzege behaalde. Een meerdaagse ligt me dus zeker wel door mijn grote basisuithouding en ik kan beide dus aan, een persoonlijke voorkeur is er niet echt.

Foto copyright Thomas Weschta / EGO Promotion

Wat onthoud je, naast je zege in Cyprus uiteraard, nog van het seizoen 2017?

Het was een enorm mooi seizoen met de eindwinst in Cyprus, mijn beste resultaat in een wereldbeker ooit in Albstadt (13de) en mijn nieuwe Belgische crosscountry titel. Verder was ik in elke wedstrijd waar ik specifiek naar toe werkte in goede doen. Een grote ontgoocheling was er dus niet echt, ik kijk met een tevreden gevoel op 2017 terug!

Foto copyright Lynn Sigel / EGO Promotion

Anders dan vorig jaar vindt dit jaar de eerste world cup al over een goede twee weken plaats. Moet de Afxentia Trophy een bevestiging geven van je vormpeil of ben je er best gerust in dat het werk van afgelopen winter zijn vruchten heeft afgeworpen?

We hebben deze winter enkele zaken anders gedaan, ik ga ervan uit dat dit sowieso iets zal opleveren, de cijfertjes op training zien er positief uit dus dat is al een goed teken. Mijn grote doelen liggen trouwens nog een eindje weg, want ik zal niet naar Zuid-Afrika gaan voor de eerste world cup. Ik zoek dus zeker geen bevestiging hier in Cyprus en ik ga ervan uit dat ik op de goede weg ben richting een mooi seizoen 2018!

Foto copyright Filip François

Het is jammer om horen dat we je moeten missen aan de startlijn in Stellenbosch …

We hebben gekozen voor een investering op langere termijn, de wereldbekers zorgen al voor een enorme hap uit ons persoonlijk budget. We hebben gekozen voor een langer verblijf op Cyprus (anderhalve maand) en een stage in Calpe om me zo volop te focussen op de Europese wereldbekers in Albstadt en Nove Mesto die mijn eerste doel zullen zijn. 

Foto copyright Filip François

Wat volgt er dan wel na Cyprus?

Net zoals vorig seizoen zal ik me voornamelijk richten op de Europese wereldbekers en de kampioenschappen. Vanaf deze zomer zal ook de puntentelling richting de Olympische Spelen in Tokio starten. Met het oog daarop kan er misschien nog wel wat wijzigen in mijn kalender, maar de hoofddoelen liggen al een tijdje vast. Naast enkele xc-wedstrijden met de Belgische federatie zal ik ook opnieuw actief zijn tijdens enkele grote rondjes op de weg. Dat is me in 2017 goed bevallen en tijdens de vierdaagse Gracia – Orlova leverde me dat zelfs een dag de bolletjestrui op.