Jolanda Neff na zware val opgenomen in ziekenhuis (UPDATE 7/1)

Door Jan Geys -

  • Sport

Jolanda Neff na zware val opgenomen in ziekenhuis (UPDATE 7/1)

Beroerd nieuws uit het kamp van Jolanda Neff. De Zwitserse stuurde haar kerstwensen aan haar vele volgers op de sociale media vanuit een ziekenhuisbed in het Amerikaanse Asheville. De Europese kampioene was er op training zwaar ten val gekomen en hield daar onder meer een gebroken rib en gescheurde milt aan over. (Onderaan dit artikel geven we een update over de toestand van Jolanda Neff.)

Jolanda Neff was samen met haar vriend, downhiller Luca Shaw, aan het trainen in het Pisgah Forest, in de Amerikaanse staat North Carolina, toen ze aan hoge snelheid van het pad afweek en tegen een stapel boomstammen met puntige takken terechtkwam.

De Zwitserse kon snel uit het bos weggehaald worden, maar het verdict in het ziekenhuis mocht er zijn: een gedeeltelijke klaplong, een gebroken rib en een gescheurde milt die inwendige bloedingen veroorzaakte. Via een spoedoperatie wilde men de milt verwijderen, maar gelukkig was er in het Mission Hospital in Asheville, NC, een expert aanwezig die via een embolisatie (een selectieve katheterisatie via de slagader van het been) de bloeding kon stoppen en zo de milt kon sparen.

Haar toestand is momenteel stabiel, al heeft Neff veel pijn en is ademhalen moeilijk. De Zwitserse is voorlopig aan haar ziekenhuisbed gekluisterd en heeft uiteraard nog geen idee wanneer ze terug op haar fiets zal kunnen kruipen.

UPDATE 7 januari 2020:

Twee weken na haar zware val, weten we iets meer over wat er de Zwitserse te wachten staat tijdens de komende maanden. Het goede nieuws is dat de operatie geslaagd is en Neff buiten levensgevaar is. Men heeft de bloeding kunnen stoppen, maar het gevolg is wel dat er geen bloed meer door haar milt circuleert en dat het orgaan afgestorven is. Wat op zich geen probleem is, want je kan perfect leven zonder milt, hetzij wanneer deze operatief verwijderd wordt, hetzij zoals in dit geval met een ‘dood’ orgaan. Maar dit heeft wel een impact op het immuunsysteem.

Momenteel is het voor Jolanda Neff belangrijk dat ze het kalm aan doet en haar bloeddruk niet de hoogte inschiet. Inspanningen dienen dan ook vermeden te worden om ervoor te zorgen dat de stop, die in de ader geplaatst werd om de bloeding te stoppen, op zijn plaats blijft zitten. Moest deze loskomen, dan zou dat een nieuwe bloeding veroorzaken en een spoedoperatie vereisen. Men gaat voorlopig uit van drie maanden complete rust, al hoopt Jolanda Neff zelf dat ze iets sneller opnieuw op de fiets zal kunnen stappen. Toch heeft ze al laten weten dat ze niet voor april in competitie zal treden. Wanneer alles goed gaat heeft ze nadien nog exact vier maanden de tijd om zich voor te bereiden op de grootste afspraak van dit seizoen: de Olympische Spelen in Tokio. Neff heeft trouwens volgende week een afspraak met Patrik Noack, de dokter van het Zwitserse olympische team.

Hierbij het bericht dat Jolanda Neff op Facebook postte na haar val:

Hi everyone, I hope you all had a Merry Christmas!While I was riding my mountain bike in Pisgah Forest, North Carolina,…

Publiée par Jolanda Neff sur Jeudi 26 décembre 2019

DoorJan Geys