‘Kamp Nys’ ter voorbereiding op Rikolto Midsummer Classic

Door Jan Geys -

  • Natuur

‘Kamp Nys’ ter voorbereiding op Rikolto Midsummer Classic

Kamp Waes wist de voorbije weken de Vlaamse TV-kijkers massaal aan het scherm te kluisteren. Het programma, waarin kandidaten een week lang werden uitgedaagd door de Special Forces van het Belgische leger, zal later ook in Nederland in de huiskamers te zien zijn. In navolging van het programma werd Start to Kamp Waes opgericht; niet om te slagen voor de proeven van de Special Forces, maar wel om te trainen voor de gewone, fysieke proeven van het leger. Rikolto, het vroegere Vredeseilanden, en Sven Nys pikken de succesformule op met ‘Kamp Nys’, een clinic ter voorbereiding op de Midsummer Classic in Zweden. Wat veel info in één keer? We leggen alles haarfijn uit.

Waar staat Rikolto voor?

Gezond voedsel, geproduceerd met respect voor het milieu en waar boeren een eerlijk inkomen aan verdienen, is waar Rikolto voor gaat. Dat is geen luxe, maar een noodzaak willen we een groeiende wereldbevolking voeden, zonder onze planeet uit te wringen. Rikolto ondersteunt wereldwijd boerenfamilies en hun organisaties zodat ze zich uit de armoede werken en tegelijk de toekomst van ons voedsel veiligstellen.

Rikolto Classics

Om die toekomstdromen waar te maken, organiseert Rikolto sinds 2010 sportieve én fondsenwervende mountainbike-evenementen: de ‘Rikolto Classics’, waarbij deelnemers de nodige fondsen verzamelen alvorens (met een goed gevoel) mee op MTB-avontuur te vertrekken. Na drie edities in Senegal voerden de Classics in het verleden ook al naar Vietnam, Benin, Nicaragua, Sulawesi en Tanzania. In 2020 kan je samen met Rikolto naar Ecuador, Tanzania, Vietnam en … een Europese bestemming.

Midsummer Classic

Na in 2019 de proef op de som genomen te hebben met een selecte groep, volgt er dit jaar de allereerste Classic in Europa: de Midsummer Classic in Zweden. Zweden past als meest duurzame land ter wereld perfect in het Rikolto-plaatje. Zo verspillen de Zweden bijvoorbeeld minder dan 1% van hun voedsel. Maar Zweden staat ook voor uitgestrekte wouden, ontelbare meren, rood-witte huisjes en veel singletrackplezier. Ter plaatse zal je een ideaal parkoers vinden om je limieten te testen en zo echt je sponsorgeld te verdienen, want tenslotte fiets je ook voor het goede doel.

Vier MTB-tochten mag je verwachten tijdens de Midsummer Classic. De vrijdagmiddag dient om ‘in te fietsen’ met een rit van 20 of 40 kilometer op de flanken van Isaberg Mountain. Op zaterdag volgt de koninginnenrit van 90 of 110 kilometer waarna het op zondag iets rustiger aan gedaan zal worden. Die dag heb je de keuze uit 2 lussen van ongeveer 30 kilometer die je uiteraard ook kan combineren. Op maandag, voor je ‘s middags huiswaarts keert, wordt nog een laatste maal het bikepark op Isaberg Mountain opgezocht voor wat fun en techniek. Om het avontuur helemaal compleet te maken overnacht je in een basecamp aan de rand van een meer.

De Midsummer Classic staat gepland van 29 mei tot en met 1 juni 2020. Meer info over het inschrijfgeld en de in te zamelen fondsen vind je hier.

Kamp Nys

Twijfel je nog of zo’n buitenlands avontuur iets voor jou is? Of kan je nog wel wat extra tips gebruiken om je techniek bij te schaven of voor het werven van fondsen, schrijf je dan nu in voor de Midsummer Clinic. Op zaterdag 28 maart word je door niemand minder dan veldritcoryfee Sven Nys verwelkomd in het Sven Nys Cycling Center op de Balenberg voor een pittige oefenrit.

Zij die beslissen om nadien mee te gaan naar Zweden, ontmoeten Sven Nys een tweede keer. De ex-veldrijder is dit jaar de ambassadeur van de Midsummer Classic en zal ook zelf meerijden in Zweden. In onderstaande video vertelt hij waarom:

Meer info:

Midsummer Classic: www.rikoltoclassics.be/midsummer

Midsummer Clinic Balenberg: www.rikoltoclassics.be/kampnys

Rikolto Classics: www.rikoltoclassics.be

Rikolto: www.rikolto.be

Foto’s copyright Bert Wallyn / Rikolto Classics

DoorJan Geys