Kinazo e1: een 3D e-bike van ... 20000 euro!

Techniek
9 November 2017 — Jan Geys

In samenwerking met Volkswagen ontwierp een Slovaakse startup onlangs een e-mtb die de naam Kinazo e1 meekreeg. Dankzij het gebruik van één van de grootste bestaande 3D-printers openen er zich nieuwe mogelijkheden, denk maar aan het customizen van de fiets. We overlopen even kort.

De Kinazo e1 werd in Slovakije voorgesteld tijdens een forum over 3D-printen, een forum dat georganiseerd werd door Volkswagen. De fiets toont een geheel nieuwe constructiemethode voor elektrische fietsen. Dankzij het gebruik van één van de grootste bestaande 3D-printers, die in het bezit is van Volkswagen (de Concept Laser X Line 2000R voor de experts onder ons), en het toepassen van de techniek lasersinteren, werden niet enkel de kleine onderdelen en de lugs van de Kinazo e1 op deze manier geproduceerd, maar wel alle onderdelen van het frame (zoals de voordriehoek uit één stuk, de links, de liggende en staande achtervork).

De makers delen verder mee dat het aluminium frame zeer stijf is en dat dit frame slechts 3400 gram weegt. De nieuwe e-mtb profileert zich als een elektrische endurofiets en heeft wel iets weg van een BMC Fourstroke AMP of een elektrische Mondraker.

Hij is uitgerust met een Brose-motor en een geïntegreerde batterij van 500 of 650Wh. De 4 Bar Linkage ophanging biedt 160 millimeter veerweg en de complete fiets weegt minder dan 20 kilogram. We merken ook dat de ontwerpers werken aan specifieke carbon wielen (te zien op de eerste foto) terwijl de eerste testfietsen nog zijn uitgerust met klassiekere wielen van Crank Brothers.

De geometrie van de voorgestelde fiets komt overeen met een maat M, met waarden die in lijn liggen met de huidige trends bij endurofietsen. Dankzij 3D kan Kinazo, volgens ons toch, wel uitpakken met een première in de wereld van de e-bikes: namelijk de mogelijkheid om je fiets op maat te laten ontwerpen, met als basis een Guru-bikefitting.

Het merk deelt mee dat het mogelijk is om bepaalde delen en de stijfheid van het frame op sommige plaatsen custom aan te passen in functie van de lichaamsbouw van de gebruiker.

Moest je helemaal overstag gaan voor deze nieuwe machine, waarschuw dan maar alvast je bankier. Het merk kondigt een beperkte oplage aan en de prijs van de Kinazo e1 zou … 20000 euro bedragen. Maar we twijfelen er niet aan dat we in de toekomst meer 3D-geprinte fietsen zullen zien verschijnen en dat de techniek in de nabije toekomst steeds goedkoper zal worden.

Meer info op www.kinazo.com