Klassiek programma voor de Alpentour Trophy 2023

Door Jan Geys -

  • Sport

Klassiek programma voor de Alpentour Trophy 2023

Afgaande op de deelnemerslijst is de Alpentour Trophy één van de populairste MTB-meerdaagsen bij renners uit Nederland en Vlaanderen. Wie de streek rond het Oostenrijkse skioord Schladming (het zenuwcenter van de wedstrijd) een beetje kent, zal ook snappen waarom dat zo is. Dit jaar is de Alpentour Trophy aan de 24ste editie toe met een klassiek vierdaags programma.

De Alpentour Trophy komt uit dezelfde hoed als de Crocodile Trophy (zie Crocodile Trophy 2023: twee dagen korter, een nieuwe startplaats, maar het outback-gevoel blijft), namelijk uit die van voormalig wegprof Gerhard Schönbacher. Na tien edities door de hele deelstaat Stiermarken te rijden, werd in 2009 de formule omgegooid en koos men voor één vaste standplaats.

De keuze voor de gaststad viel toen op Schladming, waar het racegebeuren ook nu nog steeds plaatsvindt. Schladming ligt tussen het Dachsteinmassief in het noorden en de Niedere Tauern in het zuiden in. Dat bergachtige karakter maakt meteen de identiteit van deze wedstrijd, je mag je dan ook aan een stevige klimkoers verwachten.

Op dag één is het al meteen raak. Wanneer we het profiel bekijken, zien we dat het vier keer op en af gaat. Op de eerste, en de langste, klim van de dag worden de punten voor de King en Queen of the Mountain uitgedeeld, maar de andere beklimmingen zijn daarom zeker niet makkelijker weten we uit ervaring. Vooral de klim na Pichl heeft al menigeen verrast.

Op dag twee wordt het zo mogelijk nog wat zwaarder: 3200 hoogtemeters moeten er overwonnen worden, en dat in een ritje van amper 64 kilometer. Het hoogtepunt van de dag zijn ongetwijfeld de trails rond de Giglachsee, die in het verleden al eens uit het parcours moesten geschrapt worden wegens te veel sneeuw in dit hooggelegen en geïsoleerd gebied, op een hoogte van net geen 2000 meter.

We zijn halfweg en het zwaartepunt van de Alpentour ligt daarmee al achter ons. Met een tijdrit op de slotdag betekent dit dat op de derde dag de laatste marathonrit gepland staat. Het is ook de kortste van de drie: 56 kilometer, maar met nog steeds 2500 hoogtemeters. Na een aanloop in het lagere gebied rond Schladming gaat het vanaf kilometer 20 flink bergop. Aan het klimmen komt pas een eind aan kilometer 38,5 wanneer de Hauser Kaibling-berghut opdoemt. Nadien gaat het in overwegend dalende lijn naar de finish in het Planai Stadion.

Zoals al gezegd staat de slotdag in het teken van een individuele strijd tegen de klok. Verwacht geen waanzinnig gemiddelde, want – hoe kan het ook anders – het gaat om een klimtijdrit van 13 kilometer. Na een pasta party aan de finish op de Schaf-Alm zit de Alpentour Trophy 2023 er weer op.

Deelnamepakketten

Voor geïnteresseerden zijn er meerdere inschrijvingspakketten beschikbaar. Zo kan je zowel individueel (UCI of amateur) als in duo deelnemen. Naast de pasta party op de slotdag zijn ook drie avondmalen in het congrescentrum van Schladming inbegrepen in het deelnamepakket. De organisatie biedt ook overnachtingspakketten aan in hotels, maar je kan ook zelf op zoek naar een hotelbed of een campingplaats. Er is keuze te over in wintersportoord Schladming. Prijzen voor de deelnamepakketten (zonder hotel) beginnen bij 495 euro.

Zo was het vorig jaar

Copyright Alpentour Trophy / Peter Maurer

In 2022 stond er geen maat op de Colombiaanse klimgeit Hector Leonardo Paez die voor de derde keer in zijn carrière de Alpentour Trophy won. Hij haalde het voor de Oostenrijker Daniel Geismayr en de Belg Frans Claes die knap derde werd. Ook Tim Smeenge eindigde in 2022 in de top tien, hij werd zevende.

Bij de vrouwen ging de eindwinst naar de Estse Greete Steinburg die het haalde voor de Duitse Vanessa Schmidt en de Zweedse Nellie Larsson. Met een zevende plaats was Elodie Kuijper de enige Nederlandse in de uitslag bij de elites.

Copyright Alpentour Trophy / Peter Maurer

Nederlands-Belgisch succes was er in de Duo Mixed-categorie. Veldritkoppel Annemarie Worst en Vincent Baestaens haalden het daarin met ruim verschil, hun verhaal brachten we eerder in dit artikel: De Alpentour Trophy door de ogen van winnend duo Annemarie Worst en Vincent Baestaens.

In de amateurcategorieën was er nog een dichte ereplaats voor onze medewerker Juul van Loon die als tweede eindigde in de Sportklasse Men II.

Copyright Alpentour Trophy / Peter Maurer

Dit jaar staat de Alpentour Trophy geprogrammeerd van 22 tot 25 juni 2023. Inschrijven kan nog steeds via https://alpen-tour.at.

DoorJan Geys