KMC Ridley Mountainbike Racing Team is in Schaijk begonnen aan het olympisch seizoen

Door Jan Geys -

  • Sport

KMC Ridley Mountainbike Racing Team is in Schaijk begonnen aan het olympisch seizoen

Op vrijdag 12 januari, 196 dagen voor de start van de Olympische Spelen in Parijs, werd in het Nederlandse Schaijk het KMC Ridley Mountainbike Racing Team voorgesteld. Het thema van de presentatie was #backtobasic, want het was hier in Schaijk dat Bart Brentjens de basis legde voor zijn gouden medaille in Atlanta 1996, de eerste uit de geschiedenis van het mountainbiken.

Plaats van afspraak was The Barn, een typische Amerikaanse schuur gelegen in
de bossen van Schaijk, de voormalige woonplaats van Brentjens. De teammanager moest afgelopen seizoen afscheid nemen van David Nordemann die een punt zette achter zijn carrière, maar heeft voor dit seizoen acht gemotiveerde renners in dienst van het KMC Ridley Mountainbike Racing Team, dat is er eentje meer dan vorig jaar.

“Het hoofddoel dit jaar is voor iedere renner anders. Zo is onze Let Martins Blums al gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Parijs. Martins zal de eerste Let ooit zijn op de Olympische Spelen XCO”, aldus Bart Brentjens.

“Ook voor de Estse Janika Loiv en de Oekraïense Yana Belomoina is kwalificatie voor de Olympische Spelen het hoofddoel, en ook de jongere Sasha Hudyma (een landgenoot van Belomoina) staat te popelen om zich te kwalificeren voor Parijs. Sasha is nog jong en een U23-renner, maar zeer gefocust en met Olympische ambities.” 

En dan is er nog nieuwkomer Gunnar Holmgren uit Canada die afgelopen september als 5de eindigde in  het olympisch testevenement.

De Nederlandse inbreng in het team bestaat in 2024 uit Lotte Koopmans, die tevens als spoedarts werkt naast haar sportieve carrière. Zij focust dit jaar weer op de wereldbeker en de verschillende kampioenschappen.

Freek Bouten en Rens Teunissen van Manen zijn allebei nieuw in het team. Voor Freek wordt het zijn eerste jaar bij de U23, Rens heeft vorig najaar al enkele wereldbekers meegereden met het team. Ze hebben hoge ambities, want hun uiteindelijke doel is deelname aan de Olympische Spelen van Los Angeles in 2028.

Teammanager Bart Brentjens: “Ik moet zeggen dat ik erg blij en trots ben op dit team. Over de staf, de renners, op onze sponsors en onze leveranciers. Wij doen dit samen. Om grote doelen te bereiken heb je elkaar nodig. Het is een uitdagende route en geweldig om te doen. Haal het beste uit jezelf en het team. Teamwerk is belangrijk, vooral in moeilijke tijden. Ik hou van de diversiteit in ons team. Het was heel bijzonder om iedereen hier in Schaijk bij elkaar te hebben. Dat voelde heel goed. We gaan vaak ver weg, maar vandaag gingen we terug naar de basis. Je hoeft het niet altijd ver te zoeken. Vaak is alles binnen handbereik. We kijken uit naar dit olympische seizoen en zijn klaar voor het eerste trainingskamp en races.” 

Na de teampresentatie reden de renners en de gasten hun eerste kilometers op de mountainbike richting de Olympische Spelen van Parijs. Ze deden dat op een deel van de
trainingsronde die Bart reed ter voorbereiding op Atlanta in 1996. De bossen rondom
Schaijk bleken in ’96 de ideale voorbereiding. Dicht bij thuis. Terug naar de basis.

Het KMC Ridley Mountainbike Racing Team 2024:

Janika Loiv – Estland – Elite vrouwen
Yana Belomoina – Oekraïne – Elite vrouwen
Lotte Koopmans – Nederland – Elite vrouwen
Martins Blums – Estland – Elite Mannen
Gunnar Holmgren – Canada – Elite Mannen
Sasha Hudyma – Oekraïne – U23 Mannen
Freek Bouten – Nederland – U23 Mannen
Rens Teunissen van Manen – Nederland – U23 Mannen

Het team begint aan het seizoen met een trainingskamp in Zuid-Afrika, gevolgd door de eerste wedstrijdkilometers in de Tankwa Trek op 8 februari.

Het team volgen kan via Facebook en Instagram.

Foto’s copyright Vamos Studios-MatthiasThijssen

DoorJan Geys