Kupol komt met 3D-geprinte fietshelmen!

Door Jan Geys -

  • Techniek

Kupol komt met 3D-geprinte fietshelmen!

Kupol 3D Helmet belooft een stevige revolutie teweeg te brengen bij onze fietshelmen. Het Canadese bedrijf maakt zich namelijk op om met 3D-geprinte fietshelmen de markt te veroveren.

De laatste jaren is de technologie op onze fietshelmen sterk geëvolueerd; denk maar aan de MIPS-technologie die de impact van de schokken beter opvangt. Maar deze nieuwe technologieën vinden we, net zoals de best presterende materialen, vooral op de duurdere topmodellen terug. Want globaal genomen blijft het recept voor een helm vrij klassiek: een externe schaal, een interne schaal uit polystyreen en de binnenafwerking.

Kupol, een Canadese startup, heeft dit beproefde recept nu helemaal omgegooid. Het bedrijf begon te dromen van 3D-geprinte helmen en binnenkort is het eindelijk zover: dan verschijnt de eerste helm van het merk op de markt.

Kupol is er dan ook van overtuigd dat 3D-geprinte fietshelmen de toekomst zijn. Volgens het jonge bedrijf kun je door deze techniek het hoofd nog beter beschermen dan tot hiertoe het geval was. Hoe? Door zich aan te passen aan de impacts die in realiteit eerder in een schuine hoek op het hoofd inslaan in plaats van een lineair traject te volgen. Om dat te realiseren ontwikkelden ze een complex concept.

In plaats van een klassiek stuk polystyreen te gebruiken, heeft Kupol het “Kollide Safety System” op punt gezet. Dit is een eigen gepatenteerd procedé dat gebruikmaakt van drie verschillende beschermingsniveaus. De eerste laag, gevormd door kussentjes, moet de schok absorberen. De tweede structurele laag, moet het grootste deel van de impact opvangen door te vervormen. En ten derde zijn er een soort van kleine flexibele zuignappen (een honderdtal) die de verbinding vormen tussen de helm en de fietser.

Kupol belooft een lichte en goed verluchte helm, waarbij harde drukpunten op de schedel vermeden worden en die zijn rol bij een impact vervult, ongeacht de hoek van die impact.

Op papier ziet dit er alvast zeer goed uit. We staan dan ook te popelen om de Kupol-helm te testen, al is het enkel maar om te evalueren of hij comfortabel is en daar zijn belofte kan waarmaken!

De helmen zullen geschikt zijn voor een hoofdomtrek van 50 tot 64 centimeter, verdeeld over zes maten.

Kupol geeft nog mee dat alle nuttige informatie, zoals de prijzen en verkoopkanalen, binnenkort bekendgemaakt zullen worden.

Meer info op https://www.kupol.ca/

DoorJan Geys