Langvad en Van der Breggen verdelen de prijzen in Afxentia Stage Race

Door Jan Geys -

  • Sport

Langvad en Van der Breggen verdelen de prijzen in Afxentia Stage Race

Anna van der Breggen heeft niet lang gewacht om de macht te grijpen in de Afxentia Stage Race. Samen met Annika Langvad maakte ze van de tweede rit een generale repetitie voor de komende Cape Epic. Aan de finish verdeelden ze zusterlijk de prijzen: ritwinst voor Langvad en leiderstrui voor Van der Breggen. Bij de heren was de Pool Wawak de sterkste; daar hangt de leiderstrui nu om de schouders van de Tsjech Skarnitzl.

Bij de start in Lefkara scheen er nog een flauw zonnetje, maar dat zou niet blijven duren. Boven op de eerste klim wachtte een hagelbui het peloton op en de tweede helft van de rit was het net als gisteren nat en koud. Zelfs op een zonnig eiland als Cyprus kunnen de weergoden al eens hun duivels ontbinden.

De eerste klim verliep grotendeels over asfalt. Bij de heren bleef het lange tijd gesloten tot een groepje onder leiding van Ondrej Cink zich wist af te scheiden van de rest.

Bij de vrouwen hielden Annika Langvad en Anna van der Breggen er meteen een moordend tempo op na. In hun wiel snakten velen naar adem, waaronder Belgisch kampioene Githa Michiels.

Maar ook Lotte Koopmans hangt nog aan de staart van het kleine elitegroepje. Aan de finish zou ze de 18de tijd neerzetten.

Niet meer erbij is geletruidraagster Linda Indergand die het zichtbaar moeilijk heeft op deze openingsklim.

Eens boven duiken de renners een geweldige singletrack in die hun 600 meter lager zal brengen. Bij de vrouwen zien we dat ook Anne Terpstra zich goed op de voorposten weet te handhaven. Terpstra zou vandaag als zesde eindigen.

Voor Githa Michiels ging het vandaag iets te snel, zij werd twaalfde.

Ook voor Jens Schuermans ging de kopgroep nog net iets te snel. Met een mooie achtste plaats werd hij bij de heren wel de eerste vertegenwoordiger van de Lage Landen.

Vooraan werd er gesprint om de dagzege. De Pool Bartlomiej Wawak was daarin sneller dan de Tsjech Ondrej Cink. Wawak heeft er een drukke maand opzitten met drie achtereenvolgende meerdaagsen. Hij voelde zich bij de start niet al te fris, maar naar het eind toe bleek zijn vormpeil toch beter dan dat van de jongens die pas aan hun seizoen zijn begonnen.

Verrassender was de derde plaats van thuisrenner Andreas Miltiadis, die de nieuwe leider in de tussenstand, Jan Skarnitzl, naar de vierde plaats verwees. “Dit is een droom. Op de laatste klim kon ik bij Jan Skarnitzl en Howard Grotts blijven en met een late uitval pak ik de derde plaats. En dat in eigen land. Ik hoop dat ik morgen ook in het wiel kan blijven van deze toppers.”

David Nordemann eindigde nog net in de top tien. Pierre de Froidmont werd 38ste.

Copyright Hartmann/EGO Promotion

Tegen de trein van Langvad en Van der Breggen viel er vandaag niets te doen. Deze laatste was aan de finish dan ook in een goede mood: “Enkel op de eerste klim was Annika iets sterker dan mij, maar het gaatje werd niet groot en ze kon me steeds zien rijden. Nadien gingen we samen de downhill in en het laatste deel van de wedstrijd was wat vlakker zodat we er een goede training van konden maken met het oog op de Cape Epic. Dit was een harde rit. Het eerste uur moesten we enkel maar klimmen en het laatste stuk was het echt koud …”

Uitslag rit 2 Afxentia Stage Race 2019 vrouwen:

 [gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2019/02/RESULTS_-_WOMEN_ELITE_-_STAGE_2.pdf”]

Uitslag rit 2 Afxentia Stage Race 2019 heren:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2019/02/RESULTS_-_MEN_ELITE_-_STAGE_2.pdf”]

DoorJan Geys