Lars Boom en Pauliena Rooijakkers nieuwe Europese kampioenen MTB Beachrace

Sport
9 December 2018 — Jan Geys

Het Nederlandse feestje in de Europese kampioenschappen MTB beachracen blijft maar duren, want dankzij Lars Boom en Pauliena Rooijakkers blijven de titels voor het derde jaar op rij in eigen land. 

Net zoals de vorige twee edities vonden de Europese kampioenschappen MTB Beachrace ook dit jaar plaats in de Nederlandse badstad Scheveningen.

Pauliena Rooijakkers deed er haar naam ‘Strandkoningin van Nederland’ alle eer aan door voor de tweede keer in haar carrière de Europese titel MTB Beachrace te veroveren, nadat ze ook in 2016 al eens de beste was. Rooijakkers moest daarvoor afrekenen met de winnares van vorig jaar, Riejanne Markus. Rozanne Slik zorgde voor een compleet Nederlands podium en pakte het brons. 

Bij de heren ging de zege naar Lars Boom. Boom neemt met deze Europese titel op gepaste wijze afscheid van Team LottoNL-Jumbo; volgend jaar gaat de regerende Nederlandse kampioen XCM aan de slag bij Roompot-Charles. Het zilver was voor een andere wielerprof, Mike Teunissen (Sunweb). Bram Imming eindigde als derde en zorgde ook bij de heren voor een volledig Nederlands podium.

Kleine kanttekening toch, want na drie edities mogen we toch wel stellen dat deze Europese titelstrijd heel wat moeite heeft om ook buiten de Nederlandse landsgrenzen aan te slaan. Zelfs de beste Belgen, naast de Nederlanders toch de grootste strandspecialisten, namen liever in eigen land deel aan de Classic in Bredene. Bij de elite vrouwen telden we slechts twee niet-Nederlandse deelneemsters, met de Belgische Terry Fremineur als de beste ‘buitenlandse’ op de tiende plaats. Ook bij de heren was de eerste niet-Nederlander een Belg, wegprof Timothy Dupont werd negende. Hopelijk zien we volgend jaar in Noord-Frankrijk een internationaler deelnemersveld aan de start staan van de Europese kampioenschappen.

Uitslag Europees kampioenschap MTB Beachrace heren:

Download (PDF, 152KB)

Uitslag Europees kampioenschap MTB Beachrace vrouwen:

Download (PDF, 132KB)

Foto’s copyright Dick Soepenberg / UEC