Marc Bouwmeester moet gedwongen punt zetten achter carrière!

Sport
19 April 2019 — Jan Geys

Slecht nieuws voor Marc Bouwmeester, vorig jaar nog goed voor de Nederlandse titel XCM bij de beloften. Bij een zware val eind maart in Berlicum brak de 20-jarige renner voor de tweede keer een wervel in zijn nek. Op advies van de artsen heeft Bouwmeester nu besloten niet terug te keren in competitie. “Met een lach en een traan beëindig ik per direct mijn topsportcarrière. Medisch gezien is mijn nek niet meer in staat om zowel mijn carrière als dromen voort te zetten.”

We keren even terug in de tijd naar september 2017. Enkele dagen voor de wereldkampioenschappen MTB komt Bouwmeester in het Australische Cairns zwaar ten val op training. Met drie gebroken wervels in zijn nek en een gekneusde long moest hij het evenement aan zich voorbij laten gaan. De revalidatie duurde vervolgens enkele maanden.

Bouwmeester vocht terug en als tweedejaarsbelofte zette hij vorig jaar een mooie reeks resultaten neer. Zo schreef hij heel wat top drie plaatsen achter zijn naam in onder meer de 3 Nations Cup (met winst in Zoetermeer als hoogtepunt), het Benelux Kampioenschap (tweede) en het Nederlands Kampioenschap (tweede). In de wereldbeker van Nove Mesto eindigde hij als 15de. De nationale titel crosscountry marathon bij de beloften was de kers op de taart.

In de voorbereiding voor het nieuwe seizoen liep het echter opnieuw mis voor Bouwmeester. Eind maart kwam hij weer lelijk ten val in de GP Kivada in Berlicum en ditmaal brak hij één wervel. Een val met zware gevolgen blijkt nu. “Helaas is uit de controle gebleken dat ik te maken heb met blijvende ruggenmergschade”, aldus Bouwmeester. “Dit in samenhang met de andere opgelopen schade in mijn nek, is het medisch gezien onverantwoord en wordt het mij ten strengste afgeraden om nog op dit niveau en in wedstrijdverband te sporten. Mijn nek is simpelweg niet meer bestand tegen nog een soortgelijke impact met de gevolgen van dien. Daarom is het voor mij nu zaak om de risico’s te beperken.”

“Ik kan met een enorme glimlach terugkijken op de afgelopen jaren, waarin ik vele hoogtepunten heb meegemaakt. Van Nederlands kampioen worden tot het rijden van internationale kampioenschappen, maar ook de gezelligheid en het plezier die de sport met zich meedraagt.”

Jan Weevers, teamverantwoordelijke van MijnBAD-Liv/Giant vindt het ontzettend jammer dat Bouwmeester de keus heeft moeten maken om te stoppen. “Het is erg jammer dat Marc dit besluit nu moet nemen”, aldus Weevers. “Hij liet de afgelopen twee jaar enorm veel progressie zien en het is jammer dat hij dat nu moet loslaten. Van de andere kant, en dat is veel belangrijker, moet je bij dit soort blessures verstandig zijn. Wij vinden het jammer, maar staan volledig achter de keus van Marc om nu te stoppen. We zijn ervan overtuigd dat hij met zijn inzet en enthousiasme ook in zijn maatschappelijke carrière gaat slagen.”