Mathias Flückiger voorlopig geschorst voor doping!

Sport
19 August 2022 — Jan Geys

Het nieuws viel gisterenavond laat in als een bom: Mathias Flückiger testte positief op Zeranol, een anabole stof die verboden is door de antidopingautoriteiten. De Zwitser werd tijdelijk geschorst en behoudens een plotse ommekeer mag hij volgende week dus niet van start gaan in het wereldkampioenschap in Les Gets. Dit is wat we tot nu toe weten:

De controle in kwestie dateert van 5 juni, na afloop van het Zwitsers kampioenschap XCO dat Flückiger had gewonnen. Volgens informatie van onze collega’s van SRF, de Duitstalige Zwitserse publieke televisie en radio, is het B-monster (nog) niet geanalyseerd. Een atleet is echter niet verplicht er een beroep op te doen en kan zijn fout toegeven zodra het A-staal is gecontroleerd.

In een kort daarna gepubliceerd persbericht herinnert zijn team eraan dat “in het geval van doping er een nultolerantie geldt in het Thömus Maxon Swiss Mountain Bike Racing Team. Het team ijvert voor een schone en eerlijke sport en het veroordeelt doping. Samen met Swiss Olympic, Swiss Cycling, Swiss Sport Integrity en andere relevante partners zullen we de nodige stappen ondernemen om de situatie op te helderen en vervolgens te beoordelen. Een besluit over verdere samenwerking met Mathias Flückiger zal worden genomen wanneer het B-monster beschikbaar is.

De procedure wordt daarom als “in uitvoering” beschouwd en Flückiger wordt dus slechts voorlopig geschorst. Hij staat momenteel dan ook nog niet op de lijsten van gesanctioneerde atleten, noch bij de UCI, noch bij het Zwitserse antidopingagentschap. Evenzo zijn de resultaten die na deze controle volgden, voorlopig niet ingetrokken.

Als dat wel het geval zou zijn, zou Nino Schurter op de groene tafel alsnog een 34ste overwinning in de World Cup toegewezen krijgen, wat een absoluut record in de XCO zou betekenen. De wereldkampioen eindigde immers een week na de Zwitserse kampioenschappen (de dag van de positieve dopingplas) als tweede in Leogang achter Flückiger.

Zeranol is een anabole steroïde, oftewel een product dat wordt gebruikt om spiergroei te stimuleren. Het gebruik op mensen is verboden, maar in bepaalde landen, zoals de VS, is het wel toegestaan ​​voor vee. Door deze eigenaardigheid kon een atlete in het verleden zonder sanctie ontsnappen. De Amerikaanse Ajee Wilson, een specialiste op de 800 meter, werd in 2017 betrapt en beriep zich op de consumptie van “besmet” vlees.

Een verhaal dat doet denken aan dat van de besmette steaks die Alberto Contador in 2010 naar voren had gebracht om zijn positieve clenbuteroltest te rechtvaardigen. We zijn geen specialisten in de materie, maar het lijkt erop dat het niet makkelijk zal worden voor de Zwitser om zichzelf vrij te pleiten, simpelweg omdat Zeranol verboden is op Europese bodem …