Mathias Flückiger vrijgepleit voor doping?

Door Jan Geys -

  • Sport

Mathias Flückiger vrijgepleit voor doping?

Is het einde van de tunnel in zicht voor Mathias Flückiger? Half augustus werd de Zwitser tijdelijk geschorst door Swiss Sports Integrity, het Zwitserse antidopingbureau, na een mogelijke positieve test op Zeranol tijdens het nationale kampioenschap.Sindsdien heeft de renner van Thömus-Maxon voortdurend zijn onschuld verkondigd en de zaak voor de rechter gebracht.Die nam nu een beslissing in het voordeel van Flückiger …

Een nieuw persbericht, dit keer rechtstreeks gepubliceerd door de entourage van de atleet, geeft een overzicht van de verschillende procedures die in deze tussentijd hebben plaatsgevonden. Het is ook bijzonder kritisch over de werkwijze van Swiss Sports Integrity.

Zo leren we dat naar aanleiding van de ‘dubieuze’ beslissingen van Swiss Sports Integrity over het eerste monster, de tuchtkamer van Swiss Olympic (het orgaan dat de sport in Zwitserland regelt) heeft besloten om alle procedures met betrekking tot Mathias Flückiger tijdelijk op te schorten bij het antidopingbureau, wat met name verklaart waarom het beroemde B-staal nooit is geanalyseerd.

De beslissing van Swiss Sports Integrity om het monster als positief te verklaren, druiste immers in tegen de voorschriften van het World Anti-Doping Agency, dat aanbeveelde het monster als ‘atypisch’ te classificeren met het oog op de elementen van het dossier (gebruikt product, lage concentratie, negatieve testen kort ervoor en erna).

Nadat de procedure was opgeschort, bracht Mathias Flückiger nog nieuwe informatie voor de tuchtkamer: een haaranalyse door een deskundige op dit gebied die negatief bleek te zijn, bewijs van voedselverontreiniging en zelfs wetenschappelijk bewijs en documenten van het World Anti-Doping Agency die aantonen “dat het zeer onwaarschijnlijk is dat Zeranol een anabool effect heeft bij mensen”, zowel bij algemeen gebruik als bij microdoses.Het persbericht specificeert over dit onderwerp dat “de chemische structuur van testosteron en Zeranol fundamenteel verschillend is, evenals hun werking.”

Na het bestuderen van deze argumenten heeft de tuchtkamer daarom besloten de voorlopige schorsing van Flückiger op te heffen.Swiss Sports Integrity is verplicht om aan deze beslissing te voldoen en moet het monster opnieuw kwalificeren als een ‘atypisch monster’.

Wat betekent dat?Volgens de World Anti-Doping Code is een atypisch monster “een rapport van een door het WADA geaccrediteerd laboratorium of een ander door het WADA goedgekeurd laboratorium dat nader onderzoek vereist in overeenstemming met de Internationale Standaard voor Laboratoria of gerelateerde technische documenten voorafgaand aan de vaststelling van een negatief analytisch resultaat.”Met andere woorden, het is een resultaat dat enigszins afwijkt van de norm, genoeg om opgemerkt te worden, maar niet genoeg om categoriek als abnormaal (d.w.z. positief) te worden geclassificeerd.Bijkomende onderzoeken zijn dan vereist en normaliter mag er geen schorsing worden uitgesproken bij een atypisch resultaat.

In het kamp van Mathias Flückiger wordt zijn opluchting niet onder stoelen of banken gestoken.Behoudens een nieuwe wending, zou de renner van Thömus-Maxon nu toestemming moeten krijgen om volgend seizoen terug te keren in het peloton: “Ik heb nooit doping gebruikt. De beslissing van de tuchtkamer is een hele grote opluchting voor mij, de voorbije vijf maanden waren de slechtste maanden van mijn leven. Na maanden van uiterst stressvol wachten ben ik weer optimistisch over de toekomst. Sportief ben ik gemotiveerder dan ooit en werk ik elke dag aan mijn terugkeer. Al meer dan vijf maanden heb ik aan geen enkele wedstrijd deelgenomen. Hierdoor ben ik van de 3de naar de 24ste plaats op de wereldranglijst gezakt en mijn uitgangspositie is daardoor enorm verslechterd. Ook kom ik wedstrijdritme tekort en heb ik de hele tweede seizoenshelft gemist, met als hoogtepunten het EK en het WK. Ik wil binnenkort weer aan wedstrijden deelnemen en ik ben nu mijn seizoen 2023 aan het plannen.”

Een persbericht dat door de beschuldigde atleet wordt gepubliceerd, moet altijd met een korreltje zout worden genomen, maar het valt niet te ontkennen dat Mathias Flückiger stevige tegenargumenten heeft geboden en dat Swiss Olympic hetzelfde heeft besloten.Heeft Swiss Sports Integrity met het staal als positief te beschouwen en de voorlopige schorsing haar regels overschreden?We kunnen begrijpen dat er een vraag is naar steeds strengere antidopingregels om sporters die erover denken om vals te spelen te ontmoedigen, maar we mogen niet vergeten dat biologie een complex vakgebied blijft.Voor Mathias Flückiger lijkt het leven in ieder geval eindelijk weer normaal te worden en als zijn onschuld wordt bevestigd, zullen we hem in 2023 ongetwijfeld weer aan de start van een wedstrijd zien verschijnen.

DoorJan Geys