Mathieu van der Poel en Lotte Koopmans derde in Zuid-Afrika

Sport
3 March 2018 — Jan Geys

Mathieu van der Poel heeft niet lang gewacht om van zich te doen spreken in het nieuwe mtb-seizoen. Van der Poel bereidt momenteel in Zuid-Afrika de eerste world cup MTB van 2018 voor, die volgend weekend in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch wordt gereden, en nam er dit weekend deel aan de Cape Town Cycle Tour. Daarin werd hij derde, na het Specialized-duo Sam Gaze en Howard Grotts. Bij de vrouwen deed de Nederlandse Lotte Koopmans de prestatie van Van der Poel nog eens over, ook zij werd knap derde.

Zuid-Afrika is de komende weken opnieuw het epicentrum van de mountainbikesport, eerst met de wereldbeker XC in Stellenbosch en nadien uiteraard de Cape Epic. Als voorsmaakje stond er dit weekend de Cape Town Cycle Tour op het programma met naar keuze de nodige weg- en mountainbikewedstrijden. Heel wat grote namen maakten van de gelegenheid gebruik om nog wat wedstrijdkilometers te malen met zicht op de world cup opener in Stellenbosch.

Zo ook Mathieu van der Poel; net zoals enkele andere toppers koos hij voor de langste afstand van 60 kilometer. Het was Europees kampioen Florian Vogel die als eerste de forcing voerde en een tiental renners meekreeg in zijn spoor. De Belg Frans Claes was dan al tot achtervolgen aangewezen na een val na twee kilometer wedstrijd.

Ook de latere winnaar Sam Gaze had het moeilijk om zijn goede benen te vinden na de intense trainingsweken ter voorbereiding van de world cup. Eens in de kopgroep had de Nieuw-Zeelander echter zijn plan al klaar en samen met ploegmaat Howard Grotts trok hij op een steile klim in Kanonkop in de aanval.

Het Specialized-duo werkte goed samen en niemand slaagde er nog in om uit de achtergrond terug te keren, ook Mathieu van der Poel niet. Gaze sprintte aan de finish sneller dan Grotts, terwijl Mathieu van der Poel 45″ moest toegeven op de dagwinnaar. Frans Claes wist ondanks zijn val en een lekke band in de finale toch nog als zevende te eindigen.

Bij de vrouwen stond er geen maat op de Zweedse Jennie Stenerhag die het met meer dan zes minuten voorsprong haalde op Katie Lennard. De Nederlandse Lotte Koopmans werd op bijna dertien minuten derde. De Française Sabrina Enaux (foto rechts) won de wedstrijd over 40 kilometer.

Uitslag Cape Town Cycle Tour MTB Challenge 2018 (60 kilometer):

Heren

1. Sam Gaze 2:11:50
2. Howard Grotts 2:11:58
3. Mathieu van der Poel 2:12:35
4. Gert Heyns 2:13:28
5. Arno du Toit 2:14:29

Vrouwen

1. Jennie Stenerhag 2:37:56
2. Katie Lennard 2:44:36
3. Lotte Koopmans 2:50:49
4. Yolandi du Toit 2:52:00
5. Asa Erlandsson 2:54:35

Foto’s copyright Facebook/Cape Town Cycle Tour