Michelin MTB-banden 2017: het XC- en AM-jaar

24 January 2017 — Olivier Béart

Michelin heeft zopas de definitieve versies van zijn mountainbikebanden voor 2017 voorgesteld. We hadden ze al eerder opgemerkt op de fietsen van de renners, die door het merk ondersteund worden, toen ze de banden de afgelopen maanden aan het testen waren. We maken nader kennis met de familie die uit vier modellen bestaat:

Michelin-VTT-2017-Force-XC-Jet-xcr-force-AMVojomag-1De naam en definitieve look is nog niet gekend, maar toch hebben de nieuwe banden iets familiair, want we hadden ze reeds opgemerkt op de fietsen van enkele van de beste renners van de wereld die ze sinds vorig seizoen aan het uittesten zijn. BH-Suntour-KMC deed dit in crosscountry en endurorenners als Remy Absalon en Jérôme Clementz leverden dan weer hun bijdrage aan de nieuwe All-Mountain-familie.

Michelin-VTT-2017-Force-XC-Jet-xcr-force-AMVojomag-4Concreet zullen er drie verschillende profielen, en vier verschillende versies, beschikbaar zijn van deze nieuwe familie. Volgens Michelin zullen zij samen ongeveer 80% van de verkoop vertegenwoordigen. Allen worden ze uitgerust met GumX-rubber en Shield Technology-flankbescherming. Er wordt nu reeds een goedkoper Performance-gamma aangekondigd voor 2018. We bekijken elk model in detail.

Michelin Force XC & Force AM 2017

Michelin_Force_AM_2017_Vojomag-2Komt het profiel van de Michelin Force XC en Force AM je bekend voor? Dat is normaal! Het profiel is namelijk hetzelfde als dat van de Michelin Wild Race’r Enduro Rear-band die vorig jaar uitkwam.

Voortaan noemt deze band Force AM en er bestaat ook een XC-versie van. De breedte van de band bedraagt 2.25, 2.35 of 2.60 voor het AM-model, en 2.10 tot 2.25 voor het XC-model. Jawel, je leest het goed, Michelin komt volgend jaar met een band met een breedte van 2.60. Er is ook goed nieuws voor zij die met een 26″ rijden, want beide modellen worden ook aangeboden voor dit wielformaat. Maar de 29″- en 27,5″-modellen krijgen natuurlijk het meeste aandacht.

Het profiel van de band is vooral bestemd voor droge en vlot berijdbare ondergrond. Bij montage vooraan zou de band ook geschikt moeten zijn op rotsachtig terrein, terwijl hij achteraan polyvalenter zou moeten zijn. Het accent ligt vooral op een goed rendement, zowel bij het XC- als AM-model. De band zal vanaf mei 2017 beschikbaar zijn.

Michelin Jet XCR

Michelin-Jet-XCR-2017_Vojomag-5De Michelin Jet XCR is duidelijk een band die bedoeld is voor snelle parkoersen. De noppen op de middenstrook liggen zeer dicht bij elkaar, en hij wordt bij voorkeur achteraan gemonteerd en gebruikt in crosscountry.

De Michelin Jet XCR zal echter wel pas vanaf oktober 2017 verdeeld worden, en dit in de maten 27,5×2.25″, 29×2.10″ en 29×2.25″.

Michelin Wild AM

Michelin-Wild-AM-VTT-2017-Vojomag-1De Michelin Wild AM is dan weer polyvalenter dan de Force AM en is enkel beschikbaar met een breedte van 2.35, zowel in 27,5″ als 29″.

Bij een montage achteraan is de rolweerstand, dankzij de kleine vierkante noppen die centraal dicht bij elkaar staan, klein. Bij montage vooraan zou de band dan weer mooi passen bij een Force AM achteraan.

Maar ook …

Force AM achteraan en Wild AM vooraan, Jet XCR/Force XC in dezelfde volgorde, zonder de bestaande Grip’r en Rock’r te vergeten: Michelin stimuleert de consument om de profielen met elkaar te mengen omdat de eigenschappen van het ene model zo bedacht zijn dat ze in het verlengde liggen van de eigenschappen van het andere model. Zo kan de consument zelf op zoek gaan naar de combinatie die hem het beste bevalt.

Michelin-gamme-VTT-2017-action-Vojomag-1Op dit moment zijn noch het gewicht, noch de prijzen gekend. Echter, na afloop van de persconferentie, die half maart plaatsvindt en waar het Michelin-gamma voor 2017 in detail wordt voorgesteld, zullen we daar meer over kunnen zeggen. Die persconferentie is meteen de gelegenheid voor een eerste terreintest. Stay tuned!