Mountainbike van Vlaanderen Chapter 3

Sport
28 December 2018 — Jan Geys

Ook in 2019 nemen de noppenbanden de heuvels van de Vlaamse Ardennen weer in tijdens de derde editie van de Mountainbike van Vlaanderen. Ze doen dat niet langer vanuit Oudenaarde, maar wel vanop de top van de Hotond op de grens van Ronse en Kluisbergen, waar een gloednieuw sporthotel de perfecte uitvalsbasis biedt voor ‘de strafste mountainbike van Vlaanderen’. De Mountainbike van Vlaanderen verschuift ook twee weken op de kalender en vindt nu plaats van 23 tot 25 augustus 2019.  

Het zenuwcentrum van de Mountainbike van Vlaanderen ligt dus niet langer in Oudenaarde maar verhuist naar de flanken van de Hotond, het hoogste punt van Oost-Vlaanderen vlakbij die andere wielergekke stad Ronse (wie herinnert zich het WK wielrennen van ’88 niet met de betreurde Claude Criquielion en Steve Bauer als hoofdrolspelers).

De Mountainbike van Vlaanderen blijft echter wel trouw aan de ingrediënten die deze wedstrijd haar identiteit geven, namelijk kasseien en Vlaamse hellingen. Meer zelfs, door de verhuis naar de Hotond zit men nog meer in het hart van de Vlaamse Ardennen, wat de wedstrijd alleen maar ten goede kan komen. Geen lange saaie stukken naast de Schelde meer, vanaf dag één wordt het meteen bittere ernst.

Tijdens de openingsrit van 35 kilometer krijgen de deelnemers drie specials voor de wielen die meetellen voor het klassement. Voor die specials trekt de organisatie meteen alles uit de kast, of wat dacht u van een special op de Oude Kwaremont, in het Kluisbos en in de Hotond Arena?

In de zaterdagrit van de Mountainbike van Vlaanderen 2019 herken je de geest van de zondagrit van de voorbije edities. Dit betekent naar boven zwoegen op de Paterberg, Oude Kwaremont en Pensemont. Ook het Kluisbos ontbreekt vandaag niet. Voor de finale scherprechter in deze rit zorgt de passage in het … Scherpenbergbos.

De langste rit van de Mountainbike van Vlaanderen 2019 wordt bewaard tot de slotdag. Honderd kilometer wacht er die dag met al even beruchte passages als de dag voordien. De Koppenberg hoeven we niet meer voor te stellen en het Leo Pironpad heeft in twee edities Mountainbike van Vlaanderen zijn naam al gemaakt. Vervoegt de Fiertelmeers, een nieuwe helling, dit beruchte lijstje na afloop van de editie 2019?

De inschrijvingen voor de derde Mountainbike van Vlaanderen openen op zaterdag 29 december 2019 om 17 uur.

Meer info op www.mountainbikevanvlaanderen.be