Mountainbiken in Wallonië wordt bedreigd: teken het manifest van MBF Belgium!

Door Jan Geys -

  • Natuur

Illustratieve afbeelding van het artikel: "Mountainbiken in Wallonië wordt bedreigd: teken het manifest van MBF Belgium!"

Als antwoord op de donkere wolken die boven het mountainbiken in Wallonië (Zuid-België) hangen, heeft de Mountain Biker Foundation Belgium besloten om een ​​manifest met 10 punten te lanceren, waarin elke mountainbiker die het manifest ondertekent akkoord gaat met het naleven van 5 regels en 5 voorstellen steunt om onze favoriete sport te verdedigen. Of je nu de Nederlandse, Belgische of een andere nationaliteit hebt, je stem telt!

Je kan het manifest meteen ondertekenen via deze link:

https://mbf-belgium.typeform.com/to/NKErrgCd

Waarom MBF Belgium nu met dit manifest komt:

Doorgangsverboden, weigering van vergunningen of op bepaalde plaatsen zelfs valstrikken in het bos: mountainbikers en organisatoren van evenementen worden steeds vaker geconfronteerd met dit soort problemen.

In de nasleep van de huidige gezondheidscrisis is het in onze bossen en natuurgebieden drukker dan ooit. Meer dan ooit is het dan ook belangrijk om te herhalen dat mountainbiken – naast dat het erg populair is – een gerespecteerde en natuurvriendelijke sport is, waarvan de impact op de natuur extreem laag is.

MOUNTAIN BIKING IS NOT A CRIME !

De huidige wetgeving (en vooral het Waalse bosdecreet) is echter in veel opzichten achterhaald en maakt het niet mogelijk om de problemen op het terrein doeltreffend aan te pakken. Ondertussen worden er door mountainbikers steeds meer illegale paden aangelegd, wat we absoluut niet kunnen en mogen tolereren.

Daarom komt MBF Belgium met een manifest van 10 punten waarin een positieve houding en een lijst met verplichtingen – waaraan iedereen zich persoonlijk moet houden – centraal staan, met daarnaast een lijst met voorstellen die onze vereniging aan de overheid wil overmaken.

Om onze stem te laten horen, hebben we een enorm pluspunt: het GROTE AANTAL beoefenaars. Door dit manifest te ondertekenen, geef je jouw steun aan de handelwijze van MBF Belgium en ook aan zijn lijst met voorstellen. Op deze manier kunnen we aan de openbare instanties, dwz de politiek alsmede de bevoegde instanties die instaan voor alle besluitvormingen, aantonen dat we worden ondersteund door een groot aantal beoefenaars en ook niet-beoefenaars, verdeeld over het hele land en zelfs buiten onze grenzen. Mountainbiken trekt vele toeristen aan en is dus ook een belangrijke bron van inkomsten, die in de huidige context van vitaal belang kunnen zijn.

ALS MOUNTAINBIKER GA IK AKKOORD MET HET RESPECTEREN VAN DE VOLGENDE PUNTEN:

1. Toon onder alle omstandigheden het grootste respect voor andere gebruikers

2. Respecteer de paden, evenals de natuurlijke omgeving die ons verwelkomt

3. Laat geen afval achter

4. Respecteer privé-eigendommen en verboden gebieden

5. Word ambassadeur van mijn sport en doe mee aan de promotie van duurzaam en verantwoord mountainbiken

TEGELIJKERTIJD STEUN IK ALS ONDERGETEKENDE DE VOLGENDE VOORSTELLEN VAN MBF BELGIUM:

1. Het toelaten van mountainbikes op alle soorten paden, inclusief de smallere paden

2. Het creëren en in gebruik nemen van nieuwe en reeds bestaande permanente routes in heel Wallonië voor alle disciplines (XC, marathon, enduro,…)

3. Het bevorderen van de samenleving op de paden

4. Het bevorderen van het respect, onderhoud en herstel van de paden

5. Het organiseren van een permanente overlegprocedure tussen vertegenwoordigers van mountainbikers en overheidsinstanties

Teken het manifest:
https://mbf-belgium.typeform.com/to/NKErrgCd

Door Jan Geys