Nadine Rieder en Ramon Lauener zetten Snow Bike Festival Gstaad naar hun hand

Door Jan Geys -

  • Sport

Nadine Rieder en Ramon Lauener zetten Snow Bike Festival Gstaad naar hun hand

Vorig jaar moest Nadine Rieder nog tevreden zijn met de tweede plaats, maar dit jaar wist de Duitse het Snow Bike Festival in het Zwitserse Gstaad wel naar haar hand te zetten. In extremis wipte ze op de slotdag nog over de Oostenrijkse Lisi Osl. Bij de mannen ging de eindwinst soeverein naar de Zwitser Ramon Lauener.

Het nieuwe seizoen kon niet spannender beginnen. Rieder reed in de proloog verkeerd en verloor heel wat tijd op winnares Lisi Osl, die voor het eerst deelnam aan het vierdaagse Snow Bike Festival.

Rieder liet het hoofd niet hangen en trok de volgende dag vol in de aanval. Van haar achterstand van dik zes minuten deed ze er in een klap meer dan vijf minuten af, waardoor alles terug speelbaar werd. Ook zaterdag trok Rieder meteen hard van leer. Eerst met het oog op de bergprijs op de top van de Eggli, maar die inspanning wist ze door te trekken tot aan de finish waar ze een tweede ritzege achter haar naam mocht schrijven.

Lisi Osl wist ook in die tweede rit haar leiderstrui te redden, al zag ze Rieder in het klassement weer enkele seconden dichterbij sluipen. Met een voorsprong van 1’11” ging de Oostenrijkse de slotdag in, maar dat bleek net niet voldoende. Een ontketende Rieder won voor de derde dag op rij, maar nog belangrijker was dat ze haar rivale nog extra tijd aan de koersbroek kon smeren. Rieder haalde het uiteindelijk met 17″ voorsprong op Osl en net geen tien minuten op de Poolse Paula Gorycka.

Bij de mannen ging de eindzege naar Ramon Lauener. De Zwitser won donderdag de proloog en was ook de sterkste in de rit over de Eggli. De eerste rit in lijn en de slotrit waren een kolfje naar de hand van Joris Ryf, de eindwinnaar van 2018. In het eindklassement haalde Lauener het met een ruime voorsprong op de Canadees Raphael Gagné en de Duitser David List. Aan de UCI-wedstrijd deden geen Belgen of Nederlanders mee. 

In de open categorie stonden er wel vier Belgen en één Nederlander aan de start. En met succes. Zowel Frederic De Prez (tweede in de zaterdagrit; foto links) als Vojo-reporter Stijn Delagaye (derde in de vrijdagrit; foto rechts) mochten op het podium langsgaan, al tuimelde laatstgenoemde op de slotdag alsnog van het eindpodium. Maar meer over diens belevenissen lees je binnenkort hier op Vojo.

Het eindpodium bij de Open Men kleurde helemaal Zwitsers met Simon Kistler op één, André Morier op twee en Steve Reichenbach op drie. Ook Zwitsers succes bij de Open Women waar Judith Locher de beste was.

Uitslag Snow Bike Festival Gstaad 2019: my2.raceresult.com/96867/?&lang=en

Eindigen doen we met de schitterende beelden van de eerste rit in lijn met start op de Rinderberg, op een hoogte van 2000 meter, en de daaropvolgende downhill van acht kilometer over een skipiste waar de snelsten een gemiddelde haalden van meer dan zestig kilometer per uur!

[field name=iframe]

DoorJan Geys