Nederland boven in Houffalize!

Door Jan Geys -

  • Sport

Nederland boven in Houffalize!

Met Anne Terpstra en Milan Vader kreeg de 3-Nations Cup MTB in Houffalize bij de elites twee Nederlandse winnaars. Terpstra heerste er van begin tot eind, terwijl Vader pas in de slotrondes wist af te rekenen met de concurrentie.

De laatste world cup in Houffalize mag dan al wel dateren van 2012, toch blijft het nog steeds iets magisch hebben van zodra je het Ardense stadje binnenrijdt. De natuurlijke omloop vol wortels en stenen, steile afdalingen (wie kent er de Fosse d’Outh nog) en dito beklimmingen is nog steeds van wereldbekerniveau.

Het deelnemersveld mocht er dit jaar wezen, met naast heel wat Belgen en Nederlanders ook een sterk contingent Fransen en enkele Duitsers. Jammer dat het publiek niet talrijker de weg wist te vinden naar de Vayamundo MTB Cup zoals de wedstrijd tegenwoordig heet.

Vrouwen

Veel publiek of niet, bij Anne Terpstra loopt de laatste tijd alles op wieltjes. Zo won ze de voorbije weken al een crosscountry en hillclimb in Oostenrijk en verzamelde ze nog drie tweede plaatsen. In Houffalize voegde ze een nieuwe overwinning toe aan haar palmares.

Haar landgenote Sophie von Berswordt eindigde 29 seconden later als tweede.

De Française Perrine Clauzel werd derde.

Ook op vier vinden we een Française, Sabrina Enaux. De Luxemburgse Fabienne Schauss vervolledigde de top vijf. Met Emeline Detilleux (6de/foto), Alice Pirard (8ste) en Didi De Vries (9de) eindigden nog drie rensters uit de Benelux in de top tien.

Heren

Milan Vader verzilverde in Houffalize de overmacht van zijn Habitat team. Met zijn drieën (Kevin Panhuyzen, Frank Beemer en Vader zelf) namen ze in de eerste ronde het heft in handen, maar Vader was de enige die die inspanningen tot het einde wist door te trekken. Na zijn winst vorige week in Spaarnwoude, opnieuw raak dus voor de Zeeuw in Houffalize.

Ploegmaats Kevin Panhuyzen en Frank Beemer hadden echter een excuus waarom ze van de voorposten verdwenen. Beiden kregen af te rekenen met pech en zouden het einde van de wedstrijd niet halen.

Vader bleef van pech bespaard en voelde dat de benen goed waren. Vandaar dat Vader zijn medevluchters monsterde om te zien van wie hij wellicht wat te duchten had. “Ik heb even gekeken hoe de anderen waren en heb toen op twee ronden van het einde de kop overgenomen en het tempo verhoogd,” aldus Vader. Dat bleek voldoende om zijn medevluchters af te schudden. “Ik heb daarom in de laatste ronde geen risico’s meer genomen.”

Op plaats twee eindigde de Duitser Markus Schulte-Lünzum.

Lünzum wist in de slotronde de Fransman Hugo Drechou van zich af te schudden; Drechou eindigde als derde.

Joshua Dubau, die eerder dit seizoen in Albstadt nog de beste was in de world cup MTB bij de U23, eindigde als vierde.

Nick Vanpol werd de eerste Belg op een knappe vijfde plaats.

Tom Meeusen was op de achtste plaats de tweede Belg in de uitslag.

Ook Marc Bouwmeester kreeg af te rekenen met pech, maar hij wist zich nog net in de top tien te knokken.

In de andere categorieën was de winst voor Lars Hemmerling (junioren), Franziske Koch (junioren vrouwen), Jarne Vandersteen (nieuwelingen), Puck Pieterse (nieuwelingen meisjes), Damien Bynens (masters 30), Kurt Tempst (masters 40), Ronny Geerts (masters 50) en Sam Malfliet (Sportklasse).

Uitslag 3-Nations Cup MTB Houffalize 2018: www.knwu.nl

DoorJan Geys