Nieuw 2021 | Mondraker Podium: een 29″-seriemodel dat onder de 8 kilogram duikt

Door Jan Geys -

  • Techniek

Illustratieve afbeelding van het artikel: "Nieuw 2021 | Mondraker Podium: een 29″-seriemodel dat onder de 8 kilogram duikt"

De XC-nieuwigheden volgen zich in sneltempo op in wat een olympisch jaar had moeten zijn. De laatste in de rij is Mondraker dat een nieuwe versie onthult van zijn Podium-hardtail waarvan het frame wordt aangekondigd als het lichtste ter wereld.

Met een aangekondigd gewicht van 775 gram voor een medium frame van de nieuwste Podium – 150 gram minder dan de oude versie – pakt Mondraker wel heel stevig uit. Toch is het moeilijk om zeggen of dit nu echt het lichtste frame van een seriemodel is, omdat niet alle merken verduidelijken in welke omstandigheden het frame gewogen werd (een kaal of gelakt frame, met al dan niet een achterpat en een zadelpenklem, …), maar we kunnen wel met zekerheid zeggen dat dit een van de lichtste frames is.

In tegenstelling tot Canyon, dat gisteren een nieuwe versie van de Exceed onthulde – geeft Mondraker geen informatie over het recept hoe ze zo laag zijn kunnen gaan. Het enige dat we weten, is dat ze een nieuwe carbon Stealth Air-structuur hebben gebruikt, de naam die het merk gaf aan de meest hoogwaardige vezels die samen met het Duitse Carbon Composites Company werden ontwikkeld. De stijfheid en soepelheid van het frame zouden identiek moeten zijn aan de oude Podium.

De vorm van het frame is eenvoudig gehouden, met buizen die zo recht mogelijk zijn. Om grammen te besparen werd ook de geïntegreerde stuurpen opgeofferd. Zoals wel vaker het geval is op XC-fietsen (en hardtails in het bijzonder), is ook op de nieuwe Podium de bovenkant (bovenbuis en staande achtervork) fijner dan de onderkant (liggende achtervork, schuine onderbuis) voor een minimaal comfort zonder dat de stijfheid van de fiets in het gedrang komt.

Ook de geometrie werd gewijzigd. De balhoofdhoek bedraagt nu 68,5 graden (- 1,5 graden), de reach meet 444 millimeter op een medium (+ 24 millimeter), de zitbuishoek bedraagt 74,5 graden (+ 1 graad) en de liggende achtervork werd 2 millimeter korter en meet nu 430 millimeter.

Op de drie duurste modellen vinden we een OnOff Helium VFlex-zadelpen (OnOff is het onderdelenmerk van Mondraker) dat licht kan vervormen en zo een tikkeltje comfort toevoegt. In de catalogus staan 4 modellen, met een instapprijs van 3599 euro:

  • Podium RR SL; 7,8 kilogram; 8499 euro (medium, tubeless): RockShox Sid SL Ultimate-vork, Mavic Crossmax SL Ultimate Carbon-wielen, Sram XX1 Eagle AXS-aandrijving, Sram Level Ultimate-remmen
  • Podium RR; 8,4 kilogram; 5999 euro: RockShox Sid SL Ultimate-vork, Mavic Crossmax SLR Carbon-wielen, Sram XO1 / GX Eagle-aandrijving, Sram Level TLM-remmen
  • Podium R; 8,9 kilogram; 4799 euro: Fox 32 SC Factory-vork, DT Swiss XR1700-wielen, Shimano Deore XT / SLX / Deore-aandrijving, Shimano Deore XT-remmen
  • Podium; 9,3 kilogram; 3599 euro: RockShox Sid SL Select-vork, DT Swiss X1900-wielen, Sram GX / NX Eagle-aandrijving, Sram Level TL-remmen

Meer info via mondraker.com

Foto’s copyright Mondraker

Door Jan Geys