Nieuw 2021 | Specialized Chisel ondergaat verjongingskuur

Door Jurgen Groenwals -

  • Techniek

Nieuw 2021 | Specialized Chisel ondergaat verjongingskuur

Drie jaar na zijn introductie wordt de Specialized Chisel onder handen genomen en een vernieuwde en verbeterde versie voorgesteld. Voor wie niet helemaal mee is, de Specialized Chisel is een aangenaam geprijsde aluminium hardtail, zowat het ontbrekende model tussen de carbon Epic hardtail en de goedkope(re) Rockhopper.

Vergis je echter niet met de termen goed geprijsd en aluminium. De Chisel is een pure crosscountry-hardtail waarmee je probleemloos aan de start van een wedstrijd zou kunnen verschijnen maar ook jouw zondagse toertocht mee kan afhaspelen.

En dat je ook met een aluminium frame als basis wel heel erg knappe fietsen in elkaar kan knutselen, deed Specialized ons met plezier even voor. Aan het Chisel-frame werd niet minder dan een reeks toponderdelen gemonteerd. Het resultaat zie je hierboven. Kwijlen mag.

Dat carbon niet het enige materiaal is om topfietsen mee te fabriceren is geen geheim. Maar met carbon kan je nu eenmaal wel lekker lichte fietsen maken, iets wat met aluminium voorlopig nog steeds moeizamer blijkt. Om een aluminium frame even licht als carbon te maken, maakt Specialized gebruik van haar eigen baanbrekende D’Aluisio Smartweld Technologie.

De D’Aluisio Smartweld-technologie werd eerst gebruikt op de racefiets Allez en gravelbike Diverge, en nu dus ook op de Chisel. Bij de D’Aluisio Smartweld-technologie worden de uiteinden van de buizen niet langer afgezaagd, maar worden de scherpe randen afgerond zodat het contactoppervlak groter wordt. Bij een traditionele lasmethode is er weinig vrijheid in het plaatsen van de lasnaden, de naad valt steeds op het punt waar de krachten tijdens het fietsen het grootst zijn. De Smartweld-technologie laat toe om de lasnaden veel preciezer aan te brengen. Daarbovenop verkleinen de lasnaden waardoor het frame lichter wordt, zonder aan stijfheid in te boeten. Het gewicht van het nieuwe frame is ons nog niet bekend, maar het frame van de voorloper die van dezelfde techniek en M5-aluminium buizen gebruikmaakt, woog slechts 1,5 kilogram.

Door hydroforming kan Specialized daarbovenop specifieke delen van het frame op het gebruik afstemmen. Een hogere laterale stijfheid voor een onmiddellijke krachtoverbrenging terwijl er toch een zekere mate van verticale flex in het frame ingebouwd kan worden. Alle kabels lopen intern. Let ook even op de erg mooi gemaakte bevestiging voor de remklauw achteraan.

De nieuwe Chisel krijgt een 30,9 millimeter zadelpen, wat het aanbod voor een eventuele dropper post aanzienlijk verruimd.

Voor de geometrie speelt de nieuwe Chisel leentjebuur bij de Epic hardtail. Dat maakt er een stabiele fiets van die je veel vertrouwen geeft in de afdaling maar tegelijkertijd vlot klimt en snel stuurt. Met een vlakke balhoofdhoek van 68 graden, lagere bottom bracket-hoogte, kortere chainstays en een verminderde vork offset. De reach is nog steeds niet extreem lang maar werd vergeleken met het vorige model toch bijna een centimeter langer.

Er komen twee modellen en een los frame van de Chisel in het gamma.

De Chisel Comp is met 1799 euro het duurste model en is onder meer uitgerust met een RockShox Judy Gold-vork, Shimano SLX-aandrijving en Shimano M6100-remmen. Het Shimano MT511-crankstel is voorzien van een 32-tands crankblad. Specialized staat verder zelf in voor banden (Fast Trak 29×2.3”), stuur, stuurpen, zadel en zadelpen. De Comp is er in twee kleuren, een zwarte of een erg knappe ‘gloss red tint brushed’ met witte accenten.

De ‘gewone’ Chisel moet 1499 euro kosten en wordt geleverd met een RockShox Judy Silver-vork en een mix aan Shimano Deore en M4100-onderdelen. Die gewone Chisel is er in drie kleuren: gloss raspberry white, gloss smoke/tarmac black en gloss oasis/forest green.

Er komt ook een los Chisel-frame voor 899 euro, in ‘gloss kameleon snake eye/forest green’ (wie verzint die namen van die kleuren toch?). Daar hang je dan de onderdelen aan die je zelf wenst. 

Verwacht je heel binnenkort aan een uitgebreide test van de Chisel Comp die hier zopas op kantoor is afgeleverd.

Meer info via www.specialized.com

 

DoorJurgen Groenwals