Nieuw 2023 | Hope Pro 5: de evolutie van een legendarische naaf

Techniek
20 February 2023 — Jan Geys

Hope heeft zijn vlaggenschipmodel bij de naven, de Pro 5, een update gegeven. Het Engelse merk legt uit dat het de betrouwbaarheid van zijn naaf verder wilde versterken en tegelijkertijd de wrijving zo laag mogelijk wilde houden. In vergelijking met zijn voorganger zien we een evolutie in het ontwerp, een breed scala aan kleuren en een versie bedoeld voor e-bikes.

Naast de remmen zijn de naven het tweede onderdeel waar Hope naam mee heeft gemaakt, dat dankzij een slimme mix van exclusiviteit, betrouwbaarheid en kleur. Bij de naven onthulde het Engelse merk zopas de vijfde generatie van de Pro.

Hope wil met de nieuwe Pro 5-naaf in de eerste plaats nog meer betrouwbaarheid aanbieden. Aan de kant van de aandrijving profiteert deze nieuwkomer dan ook van een verbeterde afdichting.

Ook het vrijloopmechanisme werd herzien, met meer aangrijppunten en minder wrijving in vergelijking met zijn voorganger, de Pro 4. Dit is mogelijk gemaakt door te werken aan het ontwerp van de naaf, maar ook aan de pallen en veren. Het nieuwe chassis stelt het merk ook in staat om er grotere lagers in te gebruiken.

“We wilden de aangrijping van onze naven vergroten om gelijke tred te houden met de moderne aandrijflijnen, zonder de betrouwbaarheid in gevaar te brengen”, zegt het merk uit het Engelse Barnoldswick. Het zijn dus niet langer 44 maar 108 aangrijppunten die we vinden op deze Hope Pro 5.

Hope heeft aan zijn catalogus ook een naaf toegevoegd die speciaal is ontworpen voor e-bikes. Bij dit specifieke model is de freewheelbody volledig vervaardigd uit roestvrij staal om beter bestand te zijn tegen de aanzienlijke spanningen waarmee de onderdelen van een e-bike worden geconfronteerd. Dit model heeft een specifiek type aangrijping waarbij de 6 pallen gelijktijdig aangrijpen voor een grotere duurzaamheid, maar met de helft van de aangrijppunten (54 tegenover 108 voor de standaardversie).

Net als bij de andere Pro-naven heeft Hope er een erezaak van gemaakt om hun veelzijdigheid te behouden, zodat ze zich heel gemakkelijk kunnen aanpassen aan alle asstandaarden (QR 9, 15, 20 mm, 135 × 10, 142 × 12, …) en aan de verschillende aandrijvingen. De Hope Pro 5 is verkrijgbaar in versies met 24, 28, 32 en 36 spaken, evenals een 6-gaats of Centerlock-versie.

De Hope Pro 5 zal vanaf 1 maart verkrijgbaar zijn in een veelheid aan kleuren. De voornaaf wordt op de markt gebracht voor een prijs van 120 euro, terwijl de achternaaf 275 euro zal kosten.

Meer info via Hope Tech

Foto’s copyright Hope Tech