Nieuw 2023 | Merida ONE-SIXTY en ONE-FORTY: vernieuwde endurobikes zonder compromis

Door Mathieu Wouters -

  • Techniek

Nieuw 2023 | Merida ONE-SIXTY en ONE-FORTY: vernieuwde endurobikes zonder compromis

Het heeft wat tijd gekost, maar daar tegenover staat dat Merida meteen met twee vernieuwde enduro’s op de proppen komt. De nieuwe ONE-SIXTY en ONE-FORTY moeten de standaard worden voor alle full-suspensions van de Taiwanese fietsbouwer. Merida noemt ze zelf de meest compromisloze, aanpasbare en ronduit fun bikes die ze ooit bouwden. De grootste nieuwigheden? De vering en geometrie. Los gaan op iedere trail, dat is meer dan ooit de boodschap.

“De langste en meest rigoureuze ontwikkeling”, “ de meest geavanceerde full-suspension mountainbikes die we maakten”, “rijders verder en harder pushen”… De loftrompet wordt zelden ongemoeid gelaten als een constructeur nieuwe fietsen voorstelt. Maar wat is er van aan?

Meer vering

Wel, een innovatieve ophanging van de vering om te beginnen. Daardoor krijg je op deze fietsen meer veerweg dan ooit. De ONE-SIXTY levert 170 mm vering aan de voorkant en 161 mm aan de achterkant in de volledige 29” set-up, en zelfs 172 mm achtervering in de ‘mullet’ set-up (29” voorwiel en een  27,5” achterwiel). De 29” wielen van de ONE-FORTY geven aan de voorkant 150 mm veerweg, 143 mm achter. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door de nieuw ontwikkelde Flexstay-Adjustable-Size-Tuned Suspension: een innovatief ophangsysteem voor de dempers wat de vering ten goede komt.

Dat Flexstay onderdeel komt trouwens van het P-FLEX systeem dat al op de NINETY-SIX crosscountry modellen te vinden was. Dit maakt dat de fiets is aan te passen naar zowel een 29” of 27,5” achterwiel zonder dat dit invloed heeft op de geometrie van de fiets. Het is bovendien Size-Tuned: dit zorgt voor meer wielsnelheid naarmate de veerweg groter wordt. Hiermee geeft de fiets meer support aan zwaardere of extremere rijders terwijl de lichtere rijder ook de volledige veerweg van de fiets kan benutten.

Terwijl zowel de ONE-FORTY als de ONE-SIXTY twee fietsen zijn gericht op verschillende rijders, delen ze beiden veel overeenkomsten dankzij het compleet vernieuwde long travel platform design, welke in zowel carbon als in aluminium LITE verkrijgbaar is. Het maakt niet uit welk model je kiest, beide fietsen delen dezelfde geometrie, design en een groot gedeelte van hun eigenschappen.

Innovatieve maatvoering

Zonder compromis, staat in de titel van dit stuk te lezen. Dat blijkt uit de innovatieve maatvoering van de fietsen. Merida maakt korte metten met de afwegingen die de hedendaagse rijder moet maken. Of je nu een fiets wilt die zich als een sloophamer gedraagt en mega stabiel is of één die door zijn korte wielbasis voelt alsof hij zijn dansschoenen heeft aangetrokken en zelfs de scherpste wending kan maken, de Merida ONE-FORTY en ONE-SIXTY laten zich instellen zonder enig compromis dankzij de reach-based AGILOMETER maatvoering. Dit houdt in: een korte stack en standover hoogte plus de 30-230 mm instelbare MERIDA TEAM TR dropper-post in elke maat.

Ook de geometrie werd radicaal omgegooid. Er is een veel breder scala aan individuele verhoudingen tussen de vijf maten die geleverd worden, variërend van Extra Short tot Extra Long. Een progressieve super steile zitbuishoek moet zorgen voor ultiem klimcomfort en een luie balhoofdhoek voor een kalmer stuurgedrag op chaotische trails.

Niet nieuw, maar wel bijzonder handig is de geïntegreerde tool en opbergopties in het frame.

Welke te kiezen?

De ONE-FORTY en ONE-SIXTY delen best wat features. Geen van beide zou een mal figuur slaan op een endurorace of een dagje trailbiken. Weet je precies wat je wil gaan doen met je fiets, dan zijn er verschillende elementen die je helpen je keuze te maken:

ONE-SIXTY kies je als:

  • Je een competitieve enduro racefiets wil
  • Je vooral op steil, erg technisch en ruw terrein rijdt
  • Downhill snelheid belangrijker is dan klimtempo
  • Het gewicht minder belangrijk is dan duurzaamheid en betrouwbaarheid

ONE-FORTY kies je als:

  • Je een hoogwaardige all-mountain bike wil
  • Je vooral op semi-technisch terrein rijdt
  • Fun in de afdaling even belangrijk is als vlot klimmen
  • Langere ritten in het wild en technische uitdagingen je ding zijn
  • Overall gewicht een belangrijke factor is

Geselecteerde ONE-SIXTY en ONE-FORTY modellen zullen beschikbaar zijn voor verkoop vanaf oktober 2022. De volledige collectie zal beschikbaar zijn in 2023.

DoorMathieu Wouters