Nieuw 2023 | Pinarello maakt met de Dogma XC zijn grote MTB-comeback

Door Jan Geys -

  • Techniek

Nieuw 2023 | Pinarello maakt met de Dogma XC zijn grote MTB-comeback

Enkele weken geleden publiceerden we al het bericht dat Pauline Ferrand-Prévot en Tom Pidcock in het Franse Guéret gespot werden met een nieuw prototype van Pinarello. Vandaag weten we al iets meer over deze nieuwe full suspension die de naam Dogma XC kreeg. Dit jaar zal hij uitvoerig getest worden tijdens de internationale wedstrijden, maar voor het grote publiek is het nog wachten tot 2024 alvorens hij op de markt gebracht zal worden. Dit is wat we al weten:

De terugkeer van Pinarello naar het mountainbiken heeft de voorbije weken al heel wat inkt doen vloeien. Met dit nieuwe model, simpelweg Dogma XC genaamd, wil Pinarello zijn twee toppers, Pauline Ferrand-Prévot en Tom Pidcock, een fiets in de hand geven waarmee ze kunnen schitteren op het internationale toneel en uiteindelijk ook tijdens de Olympische Spelen van 2024.

De ontwikkeling van deze Pinarello Dogma XC begon in het najaar van 2022 met het bestuderen van de gegevens van Tom Pidcock tijdens de voorbije twee seizoenen en met een oplijsting van punten die de Britse rijder nodig achtte voor een ​​fiets die in staat is om te winnen op het hoogste niveau. Het resultaat is een full-suspension met een carbon frame en 29″-wielen en een vrij traditionele look. Toch bezit deze Dogma XC enkele interessante details.

De achterste driehoek is bijvoorbeeld samengesteld uit twee afzonderlijke halve driehoeken en is met behulp van een uniek ontwerp – gepatenteerd door Pinarello – aan de rest van het frame bevestigd. Tussen deze twee halve driehoeken zien we geen verbindingsstuk (noch bovenaan, noch onderaan) zoals we wel zien bij de concurrentie. Door deze verbinding te elimineren kon de lengte van de ketting verkleind worden en de wendbaarheid en het reactievermogen van de fiets verbeterd. Bijkomend verdwijnt daardoor de zone waar modder zich ophoopt en is het ook mogelijk om bredere banden te monteren.

De achterdriehoek is verder ook asymmetrisch, een echt handelsmerk van Pinarello. Bij het door het merk gepatenteerde ontwerp wordt de linkerkant van het frame versterkt “om de grotere krachten tegen te gaan die aan de kant van de aandrijving worden uitgeoefend, wat resulteert in een evenwichtige energieoverdracht en verbeterde snelheid en tractie”, aldus het merk uit Villorba.

Zoals je op deze foto kunt zien, is het mogelijk om een dropper post te monteren op deze Dogma XC. Het model op de fiets van Pidcock (en hier gefotografeerd) is een Vertical Helium met een gewicht van 331 gram voor een drop van 90 millimeter en een diameter van 31,6 millimeter.

Ziehier het bijzondere ontwerp van het bottom bracket dat werd uitgehold. “Deze constructie optimaliseert de stijfheid en biedt plaats aan een extra grote lager en een draaipunt voor de achterste driehoek”, legt het merk uit.

Het stuur en de stuurpen bestaan uit één stuk en de kabels verdwijnen via de headset in het frame. Om te voorkomen dat het stuur bij een val het frame zou beschadigen werd een stop ingebouwd op 60°.

De Dogma XC maakt gebruik van een single pivot + link die zeer gebruikelijk is in crosscountry. Het Italiaanse merk legt uit dat “de kinematica van de achtervering rekening houdt met de integratie van een flexibele staande achtervork om de energieoverdracht tijdens het trappen te maximaliseren en tegelijkertijd optimaal comfort en controle te bieden bij technische afdalingen.” Pinarello stelt dat het ook de anti-squat en anti-rise van zijn platform heeft bestudeerd en aangepast, maar zonder aanvullende details te geven.

Het frame van deze Dogma XC laat de keuze toe tussen twee ophangingsconfiguraties, namelijk een veerweg voor/achter van respectievelijk 100 en 90 millimeter (met een demper van 190×45 millimeter) of een veerweg voor/achter van respectievelijk 120 en 100 millimeter (met in dat geval een demper van 210×50 millimeter).

Op dit moment hebben we nog geen informatie over de geometrie van deze Dogma XC. Dit kan verklaard worden door het feit dat Pinarello van plan is om zijn platform nog uitgebreid te testen tijdens de internationale races van het seizoen 2023, om zo de laatste details te verfijnen alvorens hij in maart 2024 op de markt zal worden gebracht.

Vandaar dat het merk nog geen informatie heeft gecommuniceerd over de verschillende montages en hun prijzen. Wie de look van het frame leuk vindt, moeten we helaas teleurstellen, want dit zijn gepersonaliseerde frames ter ere van de olympische titel van Pidcock en de wereldtitel van PFP.

De Dogma XC heeft zijn eerste overwinningen ondertussen alvast binnen. Pauline Ferrand-Prévot won in het Franse Guéret een manche van de Franse beker en Tom Pidcock was de beste in het Zwitserse Chur. Het moet beide atleten alvast het nodige vertrouwen geven voor de eerste manche van de wereldbeker MTB die dit weekend plaatsvindt in het Tsjechische Nove Mesto. Ook Vojo is daar uiteraard van de partij!

PS: Het is niet onmogelijk dat er achter de schermen van het Italiaanse merk wordt gewerkt aan een hardtail. Moesten we daar meer over opvangen, dan laten we dit zeker weten.

Meer info via https://pinarello.com

DoorJan Geys