Nieuw 2023 | Propain onthult zijn kindergamma

Door Jan Geys -

  • Techniek

Nieuw 2023 | Propain onthult zijn kindergamma

Ook Propain denkt aan het begin van de lente aan onze kleine schatjes. Het merk vernieuwde zijn twee 20″-modellen, de Frechdax en de Dreckspatz, en onthulde de Barney, een singlespeed op 16″-wielen voor de kleinere ontluikende renners.  

Naast bovenvermelde modellen bestaat het kindergamma van het Duitse Propain ook nog uit een loopfiets, de Bam Bam, en een 24″ full-suspension, de Yuma. Daarmee biedt het merk een fiets aan die geschikt is voor alle leeftijden!

Propain Frechdax

“De Frechdax werd in 2012 ontwikkeld, als speciaal project voor mijn eigen zoon. Maar al snel werd duidelijk dat onze eigen kinderen niet de enigen waren die een echte mountainbike nodig hadden die was aangepast aan hun lengte”, legt David Assfalg, CEO van het Duitse merk, uit.

De Frechdax heeft een aluminium frame waarop we een interne doorgang van de leidingen vinden, evenals een universele derailleurhanger (Sram UDH). Net zoals op de fietsen van de groten!

Dit 20″-model is uitgerust met een vork met een veerweg van 80 millimeter. Propain specificeert dat de vork speciaal werd aangepast aan kinderen en hun lagere gewicht. De vork heeft een versterkte kroon in carbon en een aangepaste luchtkamer en negatieve veer. Aan de achterkant is op dit model een speciaal afgestelde RockShox-demper gemonteerd om het comfort te bieden dat nodig is voor deze rijders tussen 20 en 40 kilogram. De demper beschikt over 90 millimeter veerweg.

De Propain Frechdax is uitgerust met een 9-speed aandrijflijn afkomstig van Sram (een X5-groepset), Sram Level-remmen met remschijven van 160 millimeter en Newmen 1st Ride-wielen. Qua gewicht wordt de complete fiets aangekondigd op 10,5 kilogram.

Het frame is verkrijgbaar in 2 kleuren (raw – begrijp een ruwe afwerking – en Petrol Dark) terwijl de Sixpack-componenten met een specifieke ergonomie voor kinderen, kunnen worden gekozen uit 4 verschillende kleuren (zwart, limoengroen, framboosroze en hemelsblauw). Deze full-suspension op 20″-wielen is nu te bestellen, met een verwachte leveringsdatum begin april. De adviesprijs van de Frechdax bedraagt 1699 euro.

Propain Dreckspatz

“Volgens onze ervaring bieden 20″-wielen de beste balans tussen wendbaarheid en trapgemak voor kinderen van 5 tot 11 jaar”, legt het Duitse merk uit. Dat is het idee dat op de achtergrond bleef hangen tijdens de ontwikkeling van dit Dreckspatz-platform.

Net als bij de Frechdax heeft dit hardtail-model een aluminium frame met interne kabelgeleiding en een universele derailleurhanger (Sram UDH). Ook op het niveau van de vork zien we geen verschil, aangezien het om precies dezelfde 1st Ride met 80 millimeter veerweg gaat als op de Frechdax.

Sram levert ook op dit model de aandrijving en de remmen: een 9-speed X5-groep en Level-remmen met remschijven van 160 millimeter staan ​​op het programma.

De complete fiets wordt aangekondigd op 8,8 kilogram en is bedoeld voor rijders tussen de 110 en 145 centimeter. De Dreckspatz is verkrijgbaar in “Raw” en “Petrol Dark” en kan ook worden aangepast met Sixpack 1st Ride-componenten in de volgende 4 kleuren: zwart, limoengroen, framboosroze en hemelsblauw. Adviesprijs: 1199 euro.

Propain Barney

De grote nieuwigheid voor 2023 binnen dit “kids”-gamma is de Barney: een singlespeed op 16″-wielen ontworpen om het gat te vullen tussen de Bam Bam en de Dreckspatz/Frechdax.

De Barney heeft een aluminium frame, voorzien van schijfremmen en grootvolume banden van Vee Tire. Hij weegt 7,8 kilogram. Propain legt uit dat: “op een fiets van dit formaat bieden banden met een groot volume een veel effectievere demping dan een vork of demper en ze zorgen voor een aanzienlijke winst in gewicht en grip.”

De Barney is verkrijgbaar in 2 kleuren (raw en mint) en de componenten in 4 verschillende kleuren (zwart, limoengroen, framboosroze en hemelsblauw). Het merk geeft aan dat dit model ideaal is voor kinderen van 95 tot 115 centimeter. De eerste modellen van de Barney worden medio juni 2023 verwacht en kosten 499 euro.

Meer info via www.propain-bikes.com

Foto’s copyright Propain

DoorJan Geys