Nieuw | 9th Wave 4-Shore: carbon aerowielen voor op het strand

Door Jan Geys -

  • Techniek

Nieuw | 9th Wave 4-Shore: carbon aerowielen voor op het strand

Strandraces zijn ontzettend populair in de Lage Landen en het leek de Nederlandse wielenbouwer 9th Wave dan ook een leuk idee om een specifiek product te ontwikkelen voor deze discipline. Dankzij de input van de strandspecialisten van het Beukers Bike Centre kwam een nieuwe 29″ carbon velg tot stand, de 9th Wave 4-Shore. Het merk zorgt daarmee voor een primeur door als eerste met een aero wielset voor strandraces op de markt te verschijnen.

9th Wave stelde zichzelf de vraag waarom iedereen op het strand met lage velgen rijdt, terwijl op de racefiets hoge velgen niet meer weg te denken zijn. En net zoals op de racefiets worden ook op het strand vaak hoge snelheden gehaald, toch? Het antwoord op de vraag die 9th Wave zich stelde, was dan ook zeer eenvoudig, want het merk kwam tot de conclusie dat de hoge velgen die op de weg gebruikt worden inderdaad sneller zijn, maar 9th Wave kwam ook tot de conclusie dat de velgen met een binnenbreedte van 20 millimeter ook zeer smal zijn, te smal voor op de mountainbike.

Net die binnenbreedte is echter belangrijk om, in combinatie met de strandbanden, een groter draagvlak te creëren waardoor je makkelijker door het mulle zand kan rijden. De breedte en hoogte van de 9th Wave 4-Shore-wielen zijn dan ook zodanig geoptimaliseerd opdat ze zouden samengaan met de meest gebruikte strandbanden.

Met een groter draagvlak rijd je makkelijker door het mulle zand

Het duurde even vooraleer 9th Wave de denkoefening tot een goed einde bracht, want zo vertrok het merk bij het eerste ontwerp met een velg met een hoogte van 50 millimeter. In combinatie met de strandbanden kwam je dan op een totale hoogte van ongeveer 106 millimeter, wat een beetje veel van het goede was …

De finale versie van de nieuwe carbon velgen (Toray 3k layup met UD toplaag) is 42 millimeter hoog. Met een buitenbreedte van 40,5 millimeter en een binnenbreedte van 34,5 millimeter ondersteunen de velgen de banden optimaal zodat deze niet te bol of te vlak op de velg komen te staan. 9th Wave weet dat er nog bredere velgen op de markt zijn, maar volgens het merk voegen nog bredere velgen niets meer toe aan de verbetering van de rijeigenschappen en de rolweerstand bij een lage bandenspanning.

Naast de kennis van de strandspecialisten van Beukers kreeg 9th Wave ook nog een nuttige tip van Europees kampioen beachracen, Jasper Ockeloen. Deze laatste had namelijk een tip over hoe de band op de velg moest passen. Vanwege het feit dat er op het strand steeds met een extreem lage bandenspanning wordt gereden, is het fijn dat de band goed strak op de velg ligt om ‘burpen’ te voorkomen. De velg is daarom tegen de buitengrens van de ETRTO-norm aan gedimensioneerd en in het velgbed zijn twee opstaande randen gevormd om de band te ondersteunen en burping te voorkomen.

De velg heeft ook de 9th Wave-signature meegekregen, wat wil zeggen dat de velgen asymmetrisch zijn. Als de mogelijkheid zich toedient, opteert 9th Wave voor al zijn velgen voor deze oplossing. Door de asymmetrische vorm slaagt het merk erin om het verschil in spaakspanning tussen de linker- en rechterkant van de wielen minimaal te houden, wat de bouwkwaliteit van de wielen en uiteindelijk ook de rijeigenschappen ten goede komt.

De 29 inch 9th Wave 4-Shore-wielen kunnen naar wens opgebouwd worden met standaard of Boost-naven, beide van het eigen huis. In eerste instantie zijn de wielsets opgebouwd met 28 DT Swiss Aerolite-spaken per wiel. In de toekomst komt daar nog een 24-spaaks versie bij. Losse velgen met 24 spaakgaten zijn wel al leverbaar. Voor het gebruik op het strand worden de wielen standaard met messing nippels opgebouwd om corrosie te voorkomen. Gewichtsfreaks kunnen echter ook opteren voor aluminium nippels.

Tot slot nog een woordje over het gewicht. Een losse velg zou ongeveer 485 gram aangeven op de weegschaal. Afhankelijk van de configuratie ligt het gewicht van een complete wielset tussen de 1570 en de 1680 gram.

De prijs voor een complete wielset begint bij 1299 euro en de 4-Shore-wielen zijn nu al exclusief verkrijgbaar bij Beukers Bike Center in Petten. Vanaf 1 december zijn de 9th Wave 4 Shore wielsets ook te bestellen via www.9thwave-cycling.com en het 9th Wave dealernetwerk.

DoorJan Geys