Nieuw: Canyon Strive 2019

Techniek
17 January 2019 — Jan Geys

Het jaar 2019 is nog maar amper uit de startblokken of Canyon presenteert al een eerste nieuwigheid, de laatste nieuwe uitvoering van de Strive. Deze innovatieve endurobike is de kaskraker van het Duitse merk. Voortaan is de Canyon Strive een full carbon 29er met een vernieuwde Shapeshifter.

Het werd overigens hoog tijd dat Canyon zijn enduro-wedstrijdbike een update gaf, want de renners uit het eigen team gaven de laatste tijd eerder de voorkeur aan de Torque (die we hier aan jullie hebben voorgesteld: www.vojomag.nl/eerste-test-canyon-torque-2018-voor-een-menu-naar-keuze). Canyon mag dan wel verklaren dat de keuze voor 29”-wielen niet ingegeven werd doordat iedereen dit tegenwoordig doet, maar wel omdat vele tests uitwezen dat dit de beste keuze was, toch wist iedereen dat het bijna onmogelijk zou zijn om het oude 27,5”-platform nog langer te behouden voor hun speerpunt.

Wat wel bleef is de Shapeshifter. Met de Shapeshifter kun je simultaan de geometrie en veerweg wijzigen via een remote op het stuur. De bediening van die Shapeshifter zou eenvoudiger en betrouwbaarder moeten geworden zijn.

De geometrie ligt in lijn met de huidige criteria, zonder in het extreme te vervallen. De reach op de large bedraagt 470 millimeter, de liggende achtervork meet 435 millimeter, de zitbuis 455 millimeter en de balhoofdhoek bedraagt 66 graden in de DH-modus. De effectieve lengte van de bovenbuis is relatief lang. De voorvork heeft een kleine vorksprong en een veerweg van 160 (CF) of 170 millimeter (CFR) naargelang de versie.

De Strive 2019 heeft in de DH-modus een veerweg van 150 millimeter; dat wordt 135 millimeter in de XC-modus. In dat laatste geval worden balhoofdhoek en zithoek 1,5 graden steiler.

Het frame is volledig uit carbon, inclusief Boost-standaard en interne kabeldoorvoer. Van de Canyon Strive zijn twee frameversies verkrijgbaar: CF of CFR. Het frame van de CFR zou exclusief de achterdemper ongeveer 2400 gram wegen (medium). Voor de CF-versie mag je op 300 gram extra rekenen. Hij is verkrijgbaar in vier maten, gaande van S tot XL.

De Canyon Strive 2019 is vanaf vandaag verkrijgbaar in zes verschillende versies plus een framekit met prijzen die gaan van 2999 tot 6999 euro. Binnenkort komen we nog uitgebreid terug op de nieuwkomer, want op het moment van dit schrijven zijn we al onderweg voor een eerste test van de Canyon Strive 2019.

Meer info op www.canyon.com